fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Maudie

Hettie van der Ven 12 oktober 2017
image

‘Een romantisch drama’, zo wordt de film Maudie – zoals vele films – aangekondigd. Toch is Maudie uniek in zijn soort. Geen grote gebaren, geen roze wolken en geen valse sentimenten, maar een minimalistisch portret van twee uitzonderlijke mensen die op een wonderlijke, welhaast radicale manier in elkaar en in de liefde geloven.

Maudie is geen sprookje. Het is een biopic, gebaseerd op het levensverhaal van de Canadese Maud Lewis (1903-1970) die met haar kinderlijke, kleurrijke schilderijtjes een bekend en succesvol volkskunstenares werd.

Artritis

Het zit Maud niet mee. Van jongs af aan lijdt ze aan hevige artritis, waardoor haar handen en armen krom groeien en ze moeilijk loopt. In opdracht van haar broer leeft ze bij haar tante, want, zo wordt haar gemeld: “Je kunt niet voor jezelf zorgen.” Vanuit een vastberaden ‘dat zullen we nog wel eens zien-houding’ besluit Maud dat ze financieel onafhankelijk moet worden.

In de dorpswinkel treft ze de stugge, lompe visser Everett die een huishoudster zoekt. Ze gaat per direct met hem mee naar het afgelegen Nova Scotia en trekt bij hem in. Samen leven ze in alle eenvoud in een huisje van vier bij vier meter. Tussen het dweilen, koken en de kleineringen door vindt Maud tijd, energie en een pot verf om het huisje op te vrolijken. Met haar vinger schildert ze de eerste tulpen, katten en vogels op de muur.

Ontroerend liefdevol

Everett laat het brommend toe en Maud breidt haar collectie uit met kaarten en schilderijen op houten planken. De buurvrouw bestelt een serie kaarten, dagelijks komen er kopers aan de deur en zelfs Richard Nixon wil een schilderijtje. En passant trouwen ze (“We leven toch al samen”) en de rollen draaien haast onmerkbaar om: zij verdient het geld en hij schilt de aardappels.

Al deze ontwikkelingen voltrekken zich in razend tempo. Tientallen jaren vliegen voorbij. Des te knapper is het dat de hoofdrolspelers Maudie volledig geloofwaardig en ontroerend liefdevol weten te houden. Het huwelijk is verre van perfect, maar de liefde is puur en onvoorwaardelijk. Ze verlichten elkaars zware leven. Samen zijn ze veilig.

Moed en levenslust

De vingers van Maud trekken steeds krommer en ze kan steeds minder, maar haar moed, levenslust, onverzettelijkheid en slimheid blijven fier overeind staan. Maudie ontroert en inspireert. Mooi!

Film: Maudie (2016), Ierland/Canada, 115 min. Regie: Aisling Walsh met o.a. Sally Hawkins en Ethan Hawke.