<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Byzantijnse zang tot cultureel erfgoed verklaard

KN Redactie 17 december 2019
image
Groot-aartsbisschop Sjevtsjoek van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk viert de Goddelijke Liturgie. Foto: CNS Photo - Sarah Webb

[FILMPJE] De UNESCO heeft de Byzantijnse zang toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

De oeroude traditie, die een belangrijke liturgische tak heeft, is daarmee het 42e gebruik op de lijst van “immaterieel erfgoed van de menselijkheid”, meldt AsiaNews.

‘Onlosmakelijk verbonden met geestelijk leven’

De VN-organisatie legt in een verklaring uit dat de Byzantijnse zang “onlosmakelijk” is verbonden “met het geestelijk leven en de religieuze aanbidding” van de Grieks-orthodoxe Kerk. De liturgische teksten worden door de specifieke manier van zingen “benadrukt en muzikaal verrijkt”.

Overigens zijn er ook oosters-katholieke Kerken die de Byzantijnse ritus vieren; de grootste daarvan is de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk.

Na derde eeuw ook liturgisch gebruikt

UNESCO noemt de Byzantijnse zang “een levende kunst” van meer dan tweeduizend jaar oud. Ze “is een belangrijke culturele traditie en omvattend muzieksysteem dat deel uitmaakt van de algemene muzikale tradities die zich in het Byzantijnse rijk ontwikkelden”.

Het Byzantijns is een unieke manier van zingen die teruggaat op dezelfde wortel waaruit ook het gregoriaans afkomstig is. Na de derde eeuw werd het in het Byzantijnse rijk ook in de liturgie gebruikt.

Byzantijnse zang overleefde het Byzantijnse rijk

Hoewel het Byzantijnse rijk in de vijftiende eeuw ten onder ging, bleef de Byzantijnse zang bestaan, ook in het Ottomaanse rijk. De muzikale en liturgische traditie werd mondeling overgeleverd en bleef in kerken en kloosters in gebruik.

Het Byzantijns, schrijft UNESCO, beïnvloedde ook hedendaagse popmuziek op de Balkan en in het Midden-Oosten.

Bron: AsiaNews

Het nominatiefilmpje over de traditie van de Byzantijnse zang:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.