<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Een symfonie van geloof: violist wordt diaken

Sean Gallagher - CNS 21 november 2019
image
David Bartolowits als violist bij het Indianapolis Symphony Orchestra (Foto: CNS / David Bartolowits)

Ooit was hij beroepsviolist, maar David Bartolowits hing zijn viool aan de wilgen en werd fulltime diaken. Voor hem gaan geloof en muziek echter nog altijd samen.

Violist David Bartolowits gaf in december 2016 zijn laatste concert met het Indianapolis Symphony Orchestra. Daarmee kwam een einde aan een muziekcarrière van 35 jaar. Iets meer dan een week later begon hij als catecheseleider bij zijn parochie in Indianapolis. Zes maanden daarna werd hij tot diaken gewijd voor diezelfde parochie waar hij nog altijd werkt.

Waardering

Maar hoewel hij zijn viool aan de wilgen hing om de Kerk volledig te kunnen dienen, maakt de diaken nog altijd prachtige muziek: een symfonie van geloof. Muziek en geloof gaan voor hem ten diepste samen. Het een heeft zijn waardering voor het ander versterkt. “Ik begrijp niet hoe iemand die klassieke muziek speelt, geen spirituele ervaring kan hebben”, zegt Bartolowits. “Ik zie niet in hoe je die twee kunt scheiden.”

De grote klassieke muziekstukken uitvoeren is voor hem als het lezen van de Heilige Schrift. “Iedere keer dat je een passage uit de Schrift leest, spreekt iets anders je erin aan”, vertelt Bartolowits aan The Criterion, de krant van het aartsbisdom Indianapolis. “Om die reden werd de Heilige Schrift geschreven. Hetzelfde geldt voor klassieke muziek. Een muziekstuk is geen eenmalige ervaring. Er zit zo veel diepgang in de manier waarop een stuk geschreven is. Die diepgang kan op verschillende manieren tot je spreken, op verschillende momenten in je leven.”

Twee passies

Zijn passie voor het geloof ontwikkelde zich echter pas veel later en op een heel andere manier dan zijn passie voor muziek. Op zijn middelbare school in Pittsburgh kwam Bartolowits in aanraking met muziek. Hij besloot viool te gaan studeren aan het conservatorium. In 1981 studeerde hij af en werd direct aangenomen bij het orkest waar hij tot aan zijn pensioen zou blijven.

“Je legt iets van jezelf in de muziek”, vertelt Bartolowits. “Het is niet alleen een manier om geld te verdienen of om voor je gezin te zorgen. Het geeft een extra dimensie om musicus te zijn, je ziel is op een bepaalde manier betrokken bij wat je doet.”

Roeping

Hoewel hij katholiek werd opgevoed en elke zondag naar de kerk ging, zegt hij dat hij tot twintig jaar geleden slechts een ‘basisgeloof’ had. Pas toen zijn kinderen volwassen werden en vragen over het geloof gingen stellen, ging hij zich verdiepen in het katholieke geloof. Na een retraite in een benedictijnerabdij in Indiana besloot Bartolowits er ook het programma voor oblaten te volgen.

Het gebed werd in die tijd steeds belangrijker voor hem: “Ik was steeds bezig met onderscheiden wat Gods roeping voor mij was.” Dit bracht hem uiteindelijk bij de vraag of God hem riep voor een leven als diaken.

image
Diaken Bartolowits (links) met pastoor Rick Nagel tijdens de Mis in de kerk in Indianapolis. (Foto: CNS Photo – Sean Gallagher, The Criterion)

Het volgen van de diakenopleiding van het aartsbisdom Indianapolis leverde echter direct een uitdaging op. De opleiding vond plaats gedurende een weekend per maand en juist in de weekenden was hij onderweg met het orkest waar hij deel van uitmaakte.

Puzzel

Na overleg met de orkestleiding kreeg hij toestemming om een weekend per maand afwezig te zijn. “Ik zei: ‘Nou Heer, dat stukje van de puzzel ligt op zijn plek.’” Tijdens de opleiding was Bartolowits er nog van overtuigd dat hij gewoon door kon gaan met zijn werk als violist wanneer hij tot diaken was gewijd.

Tijdens het laatste jaar van de diakenopleiding begon hij echter samen met zijn vrouw Leslie te overwegen of het niet beter zou zijn om afscheid te nemen van zijn muziekcarrière. De violist voelde zich steeds meer aangetrokken tot het dienstwerk binnen de Kerk. Bovendien had hij het gevoel dat hij in de muziek alles al had bereikt.

Gods wil

“We hebben ervoor gebeden”, herinnert hij zich. “We hebben er de tijd voor genomen en ook om advies gevraagd. Ik wist niet wat eruit zou komen, maar ik had God al die jaren gevraagd open te kunnen staan voor zijn wil.”

Niet lang daarna vroeg zijn parochiepriester, Rick Nagel, hem om te overwegen of hij de catecheseleider van de parochie wilde worden. “Het was God die naar hem toe kwam en hem het antwoord gaf dat hij nodig had”, zegt Bartolowits’ vrouw er nu over.

Eigen geloofsweg

Diaken Bartolowits geeft leiding aan de catecheseprogramma’s voor alle leeftijdsgroepen en is ook verantwoordelijk voor het gevangenispastoraat. “Ik ben overweldigd door de verhalen van mensen die tot geloof komen en naar God zoeken”, zegt hij. Bartolowits vergelijkt het begeleiden van al die mensen, ieder op hun eigen geloofsweg binnen een grote gemeenschap van gelovigen, met het aansturen van individuele muzikanten om samen tot een prachtig muziekstuk te komen.

Priester Nagel gelooft dat God de muziek heeft gebruikt om Bartolowits voor te bereiden op zijn roeping als diaken: “God had een plan en de jaren voor zijn dienstwerk hebben diaken Dave geleerd dat voor alle goede dingen discipline, ritme en toewijding nodig zijn. Zijn tijd in het orkest heeft hem gevormd in die deugden en nu kan hij ze inzetten als diaken.” (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.