fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

‘God verkondigen door schoonheid van de muziek’: seminaristen brengen cd uit

Francesco Paloni 19 november 2020
image
De Schola Cantorum van het seminarie, met muziekdocent Álvaro Rodríguez Luque (rechts) die de seminaristen muzikaal begeleidt. Foto: A. Rodriguez

Muziek voor kerkelijke en minder kerkelijke luisteraars, met de “authentieke boodschap van het Evangelie”: het seminaristenkoor van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft een nieuwe cd uitgebracht die luisteraars meeneemt door het liturgisch jaar. 

Twintig verschillende nummers voor jong en oud, met Nederlandse kerkelijke liederen en werken uit de muzikale tradities van andere landen. De Schola Cantorum van het seminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam bracht onlangs de cd Kom Immanuel uit, om door middel van “de schoonheid van de muziek, de Blijde Boodschap over te brengen”.

Vieringen en feesten

Een initiatief dat volgens priester Álvaro Rodríguez Luque (32) tot stand kwam nadat hij samen met een aantal seminaristen uit het bisdom jaren geleden een klein koor vormde. Het verzorgde tijdens belangrijke vieringen de muziek.

“We zongen ook regelmatig bij feesten en gelegenheden van het seminarie, zoals bij het kerstdiner. Hieruit is onze Schola Cantorum eigenlijk ontstaan”.

Van huis uit liefde voor muziek

Rodríguez, die uit Spanje kwam om in Nederland de priesteropleiding te volgen, was van huis uit al muzikaal ingesteld.

“De liefde voor muziek heb ik van mijn familie meegekregen”, zegt de jonge priester. “Mijn vader is afgestudeerd op het conservatorium met als hoofdinstrument klassieke gitaar. Mijn zus deed dat ook, met de viool. Mijn vader heeft deze liefde voor de muziek aan ons overgedragen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat kwam Rodríguez, die zelf ook een aantal jaar aan het conservatorium studeerde, goed van pas op het seminarie. “Ik gebruik het als een dienst”, zegt de priester, die ook muziekdocent is aan de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

‘Vorm van evangelisatie’

De cd is uitgebracht om de priesteropleiding van het bisdom te ondersteunen. Daarnaast is het ook een belangrijke bedoeling om God door de muziek “over te brengen”, vertelt hij.

“Hij maakt zich door de muziek aanwezig door alle tijden heen. Ook in deze tijd, gekenmerkt door de coronacrisis, met zoveel mensen die het moeilijk hebben, willen wij de Blijde Boodschap aanwezig maken door de muziek. Zodat mensen zich kunnen verheugen. Het is een vorm van evangelisatie.”

‘De ziel raken door muziek’

Volgens de priester is muziek een taal die iedereen kan begrijpen en spreken. “Het gaat om de boodschap die door muziek kan worden overgedragen. Muziek is er in de Kerk niet zozeer om vieringen te ‘versieren’, maar om de ziel van de mensen te raken, zodat God in hun harten aanwezig mag zijn”, aldus Rodríguez.

Mgr. Jan Hendriks schreef een voorwoord voor het album. Volgens de bisschop van Haarlem-Amsterdam laat de muziek iets zien van de missionaire geest waarin de priesters voor de nieuwe generaties worden opgeleid.

‘Verwelkomende liefde’

“De seminaristen zullen priesters zijn voor oorspronkelijke Nederlanders en voor mensen met een andere achtergrond, voor mensen die dicht bij Kerk en geloof zijn en voor mensen die veraf staan, voor oud en jong”, aldus de bisschop.

“Allen willen zij tegemoet treden met de verwelkomende liefde die uit deze muziek spreekt en met de authentieke boodschap van het Evangelie, zonder die te verdraaien of verwateren, want zij geloven dat dit blijde nieuws bestemd is voor alle mensen en dat dit vreugde, vrede en vertrouwen schenkt.”

Meer informatie: willibrordseminarie.nl/cd-kom-immanuel/

Vlak voor de feestdag van Sint-Cecilia – martelares en patroonheilige van de muzikanten en zangers – pakt Katholiek Nieuwsblad uit met een extra dik themanummer over muziek.

https://www.kn.nl/abonnementen/