<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Katholieke singer-songwriter Matt Maher: ‘Houd je vast aan de Eucharistie’

Christopher Gunty, OSV News 22 augustus 2024
image
Matt Maher gaf op 20 juli een optreden tijdens het Nationaal Eucharistisch Congres in het Amerikaanse Indianapolis. Foto: OSV News – Bob Roller

De Canadese singer-songwriter Matt Maher is een gevierd artiest in christelijke kringen. Hij trad op voor zowel paus Benedictus XVI als voor paus Franciscus, maar of hij nu voor drie miljoen of voor vijf mensen speelt, “de Heer is even aanwezig”.

Matt Maher heeft al een indrukwekkende carrière in de christelijke muziek achter de rug. Al meer dan twintig jaar brengt hij muziek uit en toert daarmee de wereld over. Zijn hele carrière, zegt de katholieke artiest, is bezield door het zeventiende hoofdstuk uit het Evangelie volgens Johannes, waar Jezus bidt dat allen één mogen zijn.

Eucharistie

“Dat gebed, het langste dat Jezus bidt, komt direct na zijn instelling van de Eucharistie”, zegt Maher. “De eenheid onder alle christenen wordt dus verondersteld in de Eucharistie, maar misschien bidt Jezus juist voor die eenheid nádat hij de Eucharistie heeft ingesteld, omdat hij weet dat dat is wat de Kerk bij elkaar zal houden.” En misschien, voegt hij daaraan toe, voorzag Jezus helaas ook dat de Eucharistie voor verdeeldheid zou kunnen zorgen onder de christenen.

“De Eucharistie is Jezus’ gebed van dankzegging aan de Vader. Het is het volmaakte offer van Hemzelf aan het kruis. Maar het is ook de vervulling van het ene verbond, de instelling van het andere; het is het centrum van de hele geschiedenis. De passie, dood en opstanding van Jezus is het epicentrum van de hele menselijke geschiedenis en alle heil binnen de Kerk vloeit daaruit voort”, zegt Maher.

Nationaal Eucharistisch Congres

Tijdens zijn tournee door de Verenigde Staten dit voorjaar dacht Maher veel na over de Eucharistie. Vooral van zijn voorbereiding op de muziek die hij verzorgde tijdens een van de avonden van het Nationaal Eucharistisch Congres dat van 17 tot 21 juli plaatsvond in de Amerikaanse stad Indianapolis.

Over de Eucharistie zegt Maher: “Er is geen plaats in het leven waar je dichter bij je dierbaren in de hemel kunt zijn, want we zijn één met God en we zijn één met elkaar en de Eucharistie is daar niet alleen het symbool van. Het stelt Christus voor die alle mensen tot zich trekt door zichzelf op te offeren. Want als Hij in ons allen is, dan kunnen we door Hem samen zijn.”

Revival

Dat gegeven hielp hem beter te begrijpen waarom de Amerikaanse bisschoppen in 2022 een Nationale Eucharistische Revival lanceerden, een driejarig initiatief om mensen te brengen tot een diepere liefde en eerbied voor Jezus in de Eucharistie. “In deze tijden van talloze schandalen en teleurstellingen, brengt wat Jezus nederig offerde, simpelweg brood en wijn, vrede in de wereld.”

“Mijn muziek dient om de ziel op te tillen naar God”

“Houd je vast aan de Eucharistie, laat die niet los, dat is mijn bemoediging voor iedereen”, zegt Maher. “Mijn hoop is dat de Eucharistie echt de plek kan zijn waar iedereen – jong en oud, van alle zijden van het politieke spectrum – naartoe trekt.” Toen de organisatoren hem vroegen om tijdens het eucharistisch congres op te treden in een aparte zaal, zei Maher daarom ‘nee’: “Ik wilde Jezus aanbidden in de Eucharistie. Daarom was ik daar.”

Secundaire rol

De muziek, voegt hij toe, speelt een secundaire rol “om de ziel op te tillen naar God, om wat transcendent is te belichten”. Ook tijdens de Wereldjongerendagen van 2013 in Rio de Janeiro zong Maher tijdens de aanbidding. Hij zong Lord, I need you (‘Heer, ik heb U nodig’) op zijn knieën voor paus Franciscus en meer dan drie miljoen pelgrims op het strand van Copacabana. Die ervaring ging zijn verstand te boven, zegt hij. “Er is een limiet aan wat je emotioneel kunt verwerken op zo’n moment.”

Maar of hij nu optreedt voor drie miljoen mensen, of voor vijf mensen in een aanbiddingskapel, de Heer is even aanwezig, zegt Maher. “Dat ervoer ik daar in Brazilië.” Op de vraag hoe hij heeft geprobeerd om door zijn muziek de genade van de Eucharistie te laten zien, zegt hij dat hij zich nauwelijks gekwalificeerd voelt om te antwoorden. “Ik denk dat ik in de eerste plaats probeer uit te zoeken hoe ik de genade ervan in mijn eigen leven kan laten zien.”

Gezinsleven

Als echtgenoot en vader – hij woont met zijn gezin in de Amerikaanse stad Nashville – is hij zich tegenwoordig meer bewust van de tijd die hij op tournee is en probeert hij betrokken te blijven bij het gezinsleven. “Talloze mensen zeggen tegen me: ‘ik bid voor je’, en dan zeg ik: ‘bid niet voor mij, maar voor mijn gezin.’ Het is moeilijk voor een gezin.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Als hij thuis is, probeert hij niet zoveel over zijn leven daarbuiten te praten. “Niet omdat ik het verberg, maar omdat ik niet wil dat mijn kinderen denken dat hun leven draait om wat ik doe. Zo hoort het niet te werken. Als vader zou mijn leven moeten draaien om wat zij doen.” (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.