<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Op kerstavond kijkt Italië naar het Vaticaans kerstconcert

Marta Petrosillo 24 december 2019
image
Tenor Andrea Bocelli tijdens het Vaticaans kerstconcert van 2013. Foto: CNS Photo - Stefano Rellandini, Reuters

Naast de nachtmis staat er voor veel Italiaanse gezinnen op kerstavond nog iets anders op het programma: al 27 jaar lang is het kerstconcert in het Vaticaan een echte kersttraditie in het land.

Miljoenen families zetten vanavond de televisie aan voor dit evenement dat een mix van pop- en klassieke muziek verbindt met het steunen van goede doelen.

Geld nodig

In 1993 wendde het vicariaat van Rome zich tot zakenvrouw Stefania Scorpio om gezamenlijk het initiatief ‘Vijftig kerken voor Rome 2000’ op te pakken. Doel hiervan was het bouwen van kerken in de nieuwe buitenwijken van de stad, waar steeds meer Romeinen naartoe trokken.

Maar voor dit project van het vicariaat was een grote som geld nodig. Zo ontstond het idee om een kerstconcert te organiseren: een groot festival met artiesten uit verschillende landen, religies en culturen om geld voor een goed doel in te zamelen.

Op audiëntie bij paus Johannes Paulus II

Het initiatief viel direct in goede aarde bij paus Johannes Paulus II, die zijn toestemming gaf om het evenement in de Aula Paulus VI in het Vaticaan te houden. De Poolse paus maakte er ook een gewoonte van om elk jaar de artiesten in een privéaudiëntie te ontvangen om ze te bedanken voor hun optreden.

Johannes Paulus II begroette door de jaren heen artiesten als Andrea Bocelli, José Feliciano, Tom Jones, de Gipsy Kings, Lionel Richie, BB King, Bryan Adams, Laura Pausini en ook Noa, de Israëlische zangeres waar hij fan van was. Talloze muziekgenres en artiesten kwamen al samen op het podium in het Vaticaan. Elk jaar begeleid door een ander symfonieorkest.

Goede doelen

Tien jaar na de lancering van het project waren er dankzij het concert 23 nieuwe kerken gebouwd, zeven in aanbouw en lag er een projectplan voor nog eens zeven kerken. Daarna kwamen ook andere projecten in aanmerking voor steun.

In 2005 werd het concert bijvoorbeeld georganiseerd in samenwerking met de jezuïeten, ter gelegenheid van de opening van het Xaveriusjaar, vijfhonderd jaar na de geboorte van St.-Franciscus Xaverius. De opbrengst van dat jaar ging naar de missies van de jezuïeten in het Oosten.

“Kunst is een fantastisch middel om de deuren van de geest en het hart open te zetten voor de ware betekenis van Kerstmis”
- Paus Franciscus

Lange tijd was dit ook de laatste editie in het Vaticaan zelf, want vanaf 2006 wordt het kerstconcert steeds op een andere plek georganiseerd. Te beginnen met Monte Carlo.

Na kerstconcerten in Verona, Catania en Malta, keerde het evenement in 2011 terug naar Rome. Het concert vond echter niet plaats op Vaticaans, maar op Italiaans grondgebied: in het Auditorium della Conciliazione, op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein. Pas bij het 25-jarig jubileum, in 2017, was het kerstconcert weer in de Aula Paulus VI te horen.

image
Paus Franciscus arriveert voor de audiëntie met alle artiesten die dit jaar optreden bij het Vaticaans kerstconcert. Foto: CNS Photo – Vatican Media

“Kunst is een fantastisch middel om de deuren van de geest en het hart open te zetten voor de ware betekenis van Kerstmis”, zei paus Franciscus toen hij de artiesten van dat jaar ontving. “Het kan een gelegenheid zijn om tederheid te zaaien. (…) Om tederheid, vrede en gastvrijheid te zaaien die voortkomen uit de grot van Bethlehem.”

Dit jaar werd het concert al eerder opgenomen, namelijk op 14 december, en wordt het zoals gewoonlijk op kerstavond uitgezonden. Er zijn optredens van onder meer Lionel Richie, Bonnie Tyler en Susan Boyle.

image
Lionel Richie, Bonnie Tyler en Susan Boyle (vlnr) zijn de hoofdacts van het Vaticaans kerstconcert 2019. Foto: CNS photo - Jane Barlow, Dylan Martinez, Reuters, Jason Bell

Steun voor Amazoneprojecten

Met de opbrengst ervan wordt het werk van de salesianen van Don Bosco en de pauselijke stichting Scholas Occurentes gesteund. Niet toevallig zullen ze het geld gebruiken om in navolging van de Amazonesynode projecten in die regio op te zetten.

Zo wil Scholas Occurentes leerlingen van 450.000 scholen wereldwijd laten kennismaken met de regio, nieuwe bossen laten aanplanten en uitwisselingsprojecten tussen scholen opzetten. De salesianen op hun beurt zullen de opbrengt gebruiken om de traditie en de cultuur van de inheemse bevolking te beschermen in het noordwesten van de Braziliaanse Amazone. (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.