<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

‘Sister Act’ in het echt: ‘Door muziek reiken wij uit naar de wereld’

Karen Pulfer Focht - Catholic News Service 19 november 2021
image
De zusters tijdens een van de opnamesessies, met tweede van abdis Cecilia. Foto: CNS Photo - Karen Pulfer Focht

Achter de muren van een Amerikaans benedictinessenklooster leiden veelal jonge vrouwen een eenvoudig leven van gebed en werk. En ze zingen, met veel succes: hun cd’s met sacrale zang verkopen opvallend goed. “We delen wat we hebben en dat doen we graag.”

De stilte doorbrekend ademen de zusters diep in. Dan beginnen ze, uiterst gecontroleerd, in perfecte harmonie te zingen. Zonder dat er een woord is gezegd, weten ze wat hun priorin Moeder Cecilia uit hen oproept.

Zoete klanken vullen de kerk terwijl deze zusters hun recentste album opnemen. De handgeschilderde bogen resoneren met het geluid, dat zo mooi is dat het de oren van luisteraars streelt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit zijn niet zomaar zingende zusters. Dit zijn zusters die cd’s uitbrengen die scoren in de hitlijsten en al meer dan drie jaren zijn verstreken sinds hun laatste album. De nieuwe cd – hun tiende – verscheen op 26 oktober. Tot nu toe haalden vier van hun albums de nummer 1-positie en, zegt zuster Scholastica, “we waren ook de eerste zusters die de Billboard ‘Klassieke artiest van het jaar’-prijs wonnen, in 2013”.

Wijsheid van Benedictus

Elke zuster in de Onze-Lieve-Vrouw van Efeze-abdij leert zingen. Het is een integraal deel van het leven van de benedictinessen van Maria, Koningin der Apostelen, slotzusters die in het landelijke Gower, Missouri, leven volgens de eeuwenoude Regel van de heilige Benedictus.

“Muziek lijkt een perfect middel om uit te reiken naar de wereld. We kunnen delen wat we hebben en dat doen we graag”
- Zuster Scholastica

Hun levensstijl mag dan uit de Middeleeuwen komen, maar jonge vrouwen stromen naar dit klooster toe, op zoek naar een leven van eenheid met God in gebed. Ze zijn tussen 17 en 30 jaar oud en komen uit heel Amerika. Buitenlandse kandidaten konden geen visum krijgen.

Ze laten een wereld achter die gedreven wordt door de popcultuur en stappen een wereld binnen die geleid wordt door de wijsheid van Benedictus.

Zelfvoorzienend

Het is ook een nederig leven. Deze jonge vrouwen brengen tijd door in een lieflijke boomgaard. Ze melken koeien met de hand, rapen eieren, maken kaas en trekken aardappelen uit de grond. Zelfvoorzienendheid is een ideaal sinds Benedictus is doorgegeven. Werken op het land, zo geloven ze, houdt je afhankelijk van God en stimuleert eenvoudig gebed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zuster Scholastica voegt toe dat terwijl het land dat ze bewerken steeds gecultiveerder wordt, ze letterlijk hun redding beginnen te begrijpen. “We hopen dat de bodem van onze ziel ook steeds gecultiveerder raakt en iets moois voor God wordt.”

Nieuw klooster

Het muzikale leven in de abdij draagt flink bij aan de aantrekkingskracht. Het klooster is zo snel gegroeid dat het moest uitbreiden en opsplitsen. “Als de familie zo groot wordt dat we het familiegevoel beginnen te verliezen, is het tijd om wat te ‘verpotten’”, zegt zuster Scholastica.

En dus zijn enkele zusters verhuisd en hebben elders in Missouri een nieuwe gemeenschap gesticht op een groot stuk land. In de komende lente beginnen de zusters aan een nieuw groot klooster en een kerk.

De zusters benedictinessen namen hun nieuwste album op in hun eigen kloosterkerk (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: CNS Photo - Karen Pulfer Focht

Momenteel zijn er elf nieuwe postulanten in Gower en drie in de nieuwe stichting in Ava. In totaal wonen er nu zestig vrouwen in beide kloosters.

‘Een soort Dream Team

De twee groepen zusters missen elkaar, ook in de zang. De splitsing was de reden dat er geen nieuw album kwam: ze probeerden hun geluid te herstellen met enkele van de nieuwe zusters, maar het werkte gewoon niet. Moeder Cecilia vroeg de overste van Ava om voor korte tijd drie zusters te mogen lenen. Het was een familiereünie.

“Toen de zusters uit Ava hier waren, waren we weer in ons opname-element”, zegt zuster Scholastica. “Het was net als vroeger.” Met enkele nieuwe stemmen erbij, werd een soort Dream Team gevormd.

Gedicht van de stichteres

Er is een traditie dat Moeder Cecilia ten minste een eigen lied schrijft voor iedere cd. Enkele dagen voor de huidige opname ontving ze inspiratie van boven. Ze schreef muziek bij een gedicht van zuster Maria Wilhelmina, de Afro-Amerikaanse stichteres van het klooster die in 2019 op 95-jarige leeftijd overleed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Terwijl de middagzon de kerk instroomt, staan de zusters twee dagen lang in een cirkel onder een Mariabeeld, zingend tot zonsondergang. Ze zoeken perfectie – als er gekucht wordt, een schoen piept of een van de muren kraakt, gaan er wenkbrauwen omhoog. De geluidstechnicus hoort alles – ze moeten opnieuw beginnen.

Soms is er een pauze, waarin ze wandelen en hun stemmen rust geven. Dan, als ze weer opnieuw beginnen, is er een perfecte take, en giechelen ze, knikken en glimlachen omdat ze weten: ja, dat was de beste take!

Muziek om uit te reiken

“We putten onze kracht uit het feit dat we met God buiten de wereld zijn gezet, en uit elkaars zusterlijke steun”, zegt zuster Scholastica. “De muziek lijkt een perfect middel te zijn om uit te reiken naar de wereld die we altijd in gebed hoog houden. Er is geen compromis van ons leven, maar we kunnen delen wat we hebben en dat doen we graag.” (Vertaling Peter Doorakkers)

Lees meer over muziek in Katholiek Nieuwsblad van deze week. KN gratis uitproberen? Klik hier.

Het album ‘Christ the King at Ephesus’ is te beluisteren via onder meer streamingdienst Spotify en te bestellen via benedictinesofmary.org.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.