fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Norbertijnenabdij Grimbergen krijgt weer een eigen brouwerij

Peter Doorakkers 27 mei 2019
image
Flickr.com - CCBY James Cridland

De paters norbertijnen van de Vlaamse abdij van Grimbergen krijgen weer een eigen brouwerij. Ze nemen voor hun nieuwe bier opvallend genoeg de regels voor ‘echt’ kloosterbier van de trappisten in acht, meldt persbureau Reuters.

De traditie van brouwen gaat in Grimbergen terug tot de dertiende eeuw. De oorspronkelijke brouwerij werd echter in 1795 verwoest door Franse troepen die het klooster plunderden.

Naam en logo van de abdij gebruiken

Het uit de hedendaagse winkels bekende abdijbier van Grimbergen wordt sinds de jaren vijftig door commerciële brouwers gebrouwen, schrijft Reuters.

Een lokale brouwer kreeg destijds toestemming van de norbertijnen om naam en logo van de abdij te gebruiken. De abdij krijgt in ruil daarvoor een deel van de opbrengsten van het bier, dat tegenwoordig wordt gebrouwen door een dochteronderneming van Heineken en door Carlsberg.

‘Brouwen en religieus leven kwamen altijd samen’

Reuters sprak met pater Karel Stautemas, die zelf mee zal gaan werken in de brouwerij. “Brouwen en het religieuze leven kwamen altijd samen”, aldus de priester. “Voor ons is het belangrijk naar het erfgoed te kijken, naar de traditie van de paters om bier te brouwen omdat het altijd hier was.”

Speciale versies van bestaande soorten Grimbergen

De nieuwe brouwerij krijgt een capaciteit van tienduizend hectoliter per jaar en zal speciale versies gaan maken van al bestaande soorten Grimbergen. Ter vergelijking: wereldwijd wordt volgens Reuters ieder jaar ongeveer anderhalf miljoen hectoliter Grimbergen gebrouwen.

Regels voor trappistenbier

De paters van Grimbergen gaan opvallend genoeg de regels van een andere orde hanteren. Ze zijn van plan zich te gaan houden aan de criteria voor officieel erkend trappistenbier, schrijft Reuters.

Om voor het label ‘Authentic Trappist Product’ in aanmerking te komen, moet het bier op het terrein van het klooster gebrouwen worden. Er moeten religieuzen in het brouwproces betrokken worden en opbrengsten moeten worden besteed aan het in stand houden van de abdij en aan goede doelen.

Lokale producten

De nieuwe brouwerij probeert lokale grondstoffen te gebruiken. Zo is er inmiddels hop geplant op het terrein van de abdij.