<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Op koers met geestelijke begeleiding

KN Redactie 13 oktober 2017
image

Bisschop Egan van Portsmouth heeft onlangs zijn gelovigen opgeroepen ‘missionair’ te zijn. Dat lijkt inmiddels een beetje afgezaagd, maar hij zei erbij dat persoonlijke heiligheid daarvoor een basisvoorwaarde is. En dat hoor je dan weer minder vaak.

Ik gok dat veruit de meeste gelovige katholieken een haat-liefde-verhouding hebben met dat ­begrip. Ervan afgezien dat heiligheid wat saai en muf klinkt, lijkt het iets onbereikbaars. En de onvermijdbare val na een tijdelijke opleving lijkt telkens te onderstrepen dat zij slechts is weggelegd voor een happy few.

Voorbereiding

Maar is proberen heilig te worden zonder hulp niet net zoiets als proberen viool te spelen zonder les? Die vraag stelt priester-auteur Antonio Villahoz in het boekje Op koers met geestelijke begeleiding dat onlangs in de serie Kort Bestek verscheen bij uitgeverij De Boog.

Wie iets wil bereiken in het leven moet zich daar terdege op voorbereiden. Zelfs als we iets onnozels als een magnetron willen aanschaffen zoeken we op internet naar ervaringen met apparaat zus of zo. Waarom dan niet voor datgene waar het hele aardse leven om draait: de eeuwigheid?

Ervaring en wijsheid

Geestelijke (bege)leiding is meer dan het putten uit de rijke ervaring en levenswijsheid van de Kerk. Want ook dat zul je als ‘amateur’ uiteindelijk op goed geluk doen. Want hoe weet je of iets ook echt bij jou past?

Een geestelijk leidsman is iemand aan wie je je zielenleven openlegt, met je ups en downs, zwakheden en sterke punten. Het is iemand die je adviseert en stimuleert, bijstuurt of zo nodig afremt. Het is iemand die vanuit ervaring en wijsheid je ­begeleidt in je geestelijke groei naar God.

Opus Dei

Het is onmiskenbaar de spiritualiteit van het Opus Dei, maar daarin ligt ook de grote kracht van deze lekenbeweging, die gericht is op de heiliging van de leek in het alledaagse. Je kunt het ook anders zeggen: als wij naar Gods beeld en gelijkenis zijn geschapen is het haar streven je meer mens te laten worden en alles wat er aan talenten in zit uit te halen.

Het gaat nog niet meevallen in deze tijd een goede geestelijk leidsman of -vrouw te vinden. Maar wie dit boekje leest, wil niet anders meer. Het overtuigt niet alleen van de noodzaak ervan, maar ook van het hoe en wat. En zo lang het nog niet met hulp van je engelbewaarder gelukt is er een te vinden, is het een prima handleiding voor een bewust christelijk leven. Zo’n boekje dat na verloop van tijd door slijtage uit elkaar valt. 

Antonio P. Villahoz, Op koers met geestelijke begeleiding. Uitg. De Boog, pb., 40 pp., € 3,-, ISBN 978 90 62570 59 1. Zie www.deboog.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.