fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Bestudeer je leven en merk de wonderen op die God voor je doet’

KN Redactie 19 oktober 2022
image
Vol enthousiasme begroet paus Franciscus de gelovigen op het Sint-Pietersplein voorafgaand aan de audiëntie van 19 oktober. Foto: CNS - Yara Nardi, Reuters

Tijdens de algemene audiëntie van 19 oktober legde paus Franciscus uit waarom het zo belangrijk is je eigen levensverhaal te ‘lezen’.

In het leven moeten we altijd beslissingen nemen en om dat te doen moeten we een weg van onderscheiding bewandelen. Vandaag richten we ons op een onmisbaar aspect voor het onderscheidingsvermogen: het eigen levensverhaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Indringende aanwezigheid van de Heer

Ons leven is het kostbaarste ‘boek’ dat ons is gegeven, een boek dat velen helaas niet of te laat lezen. En toch vind je juist in dat boek wat je nutteloos op andere plekken zoekt. De heilige Augustinus, een groot zoeker naar waarheid, had dit heel goed begrepen. Hij herlas zijn levensverhaal en merkte daarin de stille en discrete maar indringende aanwezigheid van de Heer op.

Aan het einde daarvan merkte hij met verbazing op: “U was in mij en ik was erbuiten. En daar was ik op zoek naar U. Misvormd wierp ik me op de mooie vormen van uw schepsels. U was bij mij, maar ik was niet bij U” (Belijdenissen X). Vandaar zijn uitnodiging om het innerlijke leven te cultiveren om te vinden wat men zoekt.

Gevangen in onze gedachten

Ook wij hebben vaak ervaren wat Augustinus doormaakte: we zitten gevangen in gedachten die ons van onszelf vervreemden, stereotiepe boodschappen die ons pijn doen: “Ik ben waardeloos” bijvoorbeeld, of “alles gaat mis voor mij”, of “ik zal nooit iets goeds bereiken”.

“Door ons leven te lezen, zien we de dingen die goed en niet goed zijn”

Je eigen levensverhaal lezen betekent ook de aanwezigheid van dit soort giftige elementen erkennen, maar vervolgens de plot van ons verhaal verbreden, andere dingen leren opmerken, meer respect hebben voor de complexiteit van ons leven, en ook in staat zijn op te merken op welke discrete manieren God in ons leven optreedt. We moeten ons leven lezen, en zo zien we de dingen die niet goed zijn en ook de goede dingen die God in ons zaait.

Kostbare en verborgen parels

Door de gebeurtenissen van ons leven opnieuw te lezen, krijgen we ook belangrijke nuances en details te zien, die waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn. Een viering, een ontmoeting, die op het eerste gezicht als onbelangrijk werd beschouwd, brengt later innerlijke vrede, levensvreugde en leidt je naar nieuwe goede dingen. Hierbij stilstaan en dit erkennen is onontbeerlijk. Dat is belangrijk voor het onderscheidingsvermogen, het is het verzamelen van al die kostbare en verborgen parels die de Heer in ons heeft uitgestrooid.

Het goede is verborgen, altijd, want het goede is bescheiden; het goede is stil, het vereist langzaam en voortdurend graven. Want Gods stijl is discreet: God is graag in het verborgene, Hij dringt zich niet op. Het is als de lucht die we inademen, we zien het niet maar het doet ons leven, en we beseffen het pas als we het missen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kleine wonderen van elke dag

Je aanwennen je eigen leven te herlezen voedt je blik en maakt het mogelijk de kleine wonderen op te merken die de goede God elke dag voor ons verricht. Als we opletten, merken we andere mogelijke richtingen op die onze innerlijke vrede en creativiteit versterken.

Onderscheiding is de lezing van de goede en de slechte tijden, de vertroostingen en verlatenheden die we in de loop van ons leven meemaken. In de onderscheiding spreekt ons hart tot ons over God, en we moeten de taal ervan leren verstaan. (Vertaling Susanne Kurstjens)