De melodie of de tekst is niet door jou bedacht. Toch resoneert die alsof je zelf de auteur ervan bent: hoeveel mensen die veel van elkaar houden – in liefde of vriendschap – nemen geen uitdrukkingen over, zoals I love you in allerlei talen, op een manier alsof het gaat over een super originele zegswijze, om zo de diepte van hun relatie te verwoorden?
In de katholieke liturgie van de Mis horen we steeds opnieuw: “Laten wij bidden tot God, onze Vader, met de woorden die Jezus ons gegeven heeft” (Mt. 6, 9-13). Iets vergelijkbaars gebeurt met het Weesgegroet, zeker wanneer men deelneemt aan het rozenkransgebed, zoals dat al eeuwenlang over de hele wereld en in alle talen wordt gebeden.
Voor wat het Onzevader betreft, zegt Paulus: “Die gezondheid moet onder u heersen, welke Christus Jezus beheerste” (Fil. 2,5). Door het herhalen van Jezus’ woorden trachten wij ons zijn relatie met God als onze Vader eigen te maken, als het ware in ons te laten resoneren. Kortom: Jezus en de traditie van zijn Kerk en van alle heiligen als leerschool. Woorden zijn vaak een weg tot inleving en nabijheid; ze leiden tot personalisering van het geloof.
Van de Italiaans-Duitse theoloog Romano Guardini (1885-1968), voor wie een zaligverklaringsproces loopt en die tientallen boeken op zijn naam heeft staan, ligt voor mij op tafel het bundeltje Theologische Gebeden, oorspronkelijk uit 1944. Het gaat om 25 gebedsteksten over essentiële katholieke overtuigingen – geloven, schepping, Gods heiligheid, (erf)zonde, verlossing, erkennen van Christus, Jezus’ deemoed, triniteit, oordeel, vrijheid, voorzienigheid en nog meer.
“Een dogma is een geloofsformulering tegen subjectivisme”, lees ik in een recent commentaar. De juist genoemde bundel verwoordt de traditionele geloofservaring in de vorm van gebeden. Niet iedereen zal houden van deze vorm. Ik acht het een grote verrijking om op deze manier een verstandelijk inzicht en/of een doorleefde overtuiging te vertalen in biddende ‘geloofservaring’.
Geen kwestie van nabootsen. Op deze manier kan ik mij een traditie eigen maken: wat anderen soms eeuwenlang hebben doorleefd wordt op deze manier ‘van mij’. Denk aan de psalmen en aan teksten als Anima Christi, Ziel van Christus, heilig mij – door Ignatius bijzonder aanbevolen – en aan vele ‘gebeden van overgave’ zoals van Charles de Foucauld, John Henry Newman, Grignon de Montfort (van de Foyer de Charité) en Theresia van Lisieux.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.