Waar kun je de moderne maatschappij mee vergelijken? Deze wereld is als een enorm buffet. Je loopt met je bord langs en schept op: dat ook, en dat ook… tot je bord voller is dan je had gedacht. Of je neemt minder, maar je gaat nog een tweede en een derde keer, tot je meer hebt gegeten dan goed voor je was.
We leven nog grotendeels in een aanbodeconomie; in een maatschappij en een economie die niet alleen maakt wat nodig is, maar die vooral uitvindt, ontwikkelt en produceert om te kunnen verkopen en winst te maken. Als er geen echte vraag of behoefte is, wordt met reclame de vraag en behoefte gestimuleerd of gecreëerd.
De norm is meestal niet of het ethisch is, of het mens en maatschappij ten goede komt, maar of het winst genereert. Wanneer we over maatschappijbrede bekering en een duurzame samenleving spreken, dan is dit een belangrijk onderwerp.
God heeft een ander buffet aangericht en nodigt ons daartoe uit. Een totaal ander buffet dat ons doet groeien als mens, met de wijsheid van de Kerk uit alle eeuwen, met de heilige wijsheidsleraren die traden in het voetspoor van Christus.
Waar zoek ik dan mijn rijkdom in? Dat is een keuze die je zelf kunt maken; die je zelf moet maken. Bied ik weerstand aan de verleiding van dat enorme buffet van de wereld, of kies ik voor het buffet dat God aanbiedt en maak ik tijd vrij voor Gods koninkrijk?
Franciscus van Assisi ontdekte de evangelische armoede en vond een nieuwe ongekende vreugde in de vrijheid die de armoede hem bracht: leven vanuit Gods voorzienigheid, niet gebonden aan geld of goed; een nieuwe vrijheid om het waaien van de Heilige Geest te kunnen volgen.
Lees ook
Overweging | Dat smaakt naar meer! |
In ons eigen land hebben we Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de Moderne Devotie, een middeleeuwse beweging. Hij stichtte gemeenschappen van vrouwen en mannen die werkten voor de kost, maar niet méér en niet langer dan nodig was om van te leven en goede werken te kunnen doen. De tijd die ze overhielden, besteedden ze niet aan vakanties of uitgaan, maar aan hun roepingsideaal, het Evangelie van Christus in de praktijk te brengen.
Dit zijn voorbeelden van evangelische wijsheid en evangelische vrijheid. Zij vonden een rijkdom die niet verslaaft, die niet weghoudt van God, die niet hindert in je geestelijk leven en je in staat stelt tot goede werken. God nodigt ons uit voor zijn buffet, dat ons doet groeien als mens.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.