<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘God vestigt zijn hoop op de kleine en nederige’

KN Redactie 8 februari 2023
image
Paus Franciscus ontmoet in Kinshasa, Congo een enthousiaste groep kinderen. Foto: CNS - Paul Haring

Tijdens de algemene audiëntie van 8 februari blikte paus Franciscus terug op zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan van vorige week.

Ik dank God dat ik deze langverwachte reis mocht maken. Ik had twee dromen: het Congolese volk bezoeken, hoeders van een immens land dat rijk is aan grondstoffen maar verwoest door een oorlog die nooit eindigt.

En om samen met de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, en de algemeen moderator van de Kerk van Schotland, Iain Greenshields, op pelgrimstocht te gaan naar het Zuid-Soedanese volk: we gingen samen om te getuigen dat samenwerking in verscheidenheid mogelijk en juist is, vooral als je het geloof in Jezus Christus deelt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een uitgebuite diamant

De eerste drie dagen was ik in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Dat land is als een diamant, maar die is een bron van strijd, geweld en paradoxaal genoeg verarming van de bevolking geworden. Het is een dynamiek die voor dat Afrika in het algemeen geldt: een gekoloniseerd, uitgebuit, geplunderd continent.

Tegenover dit alles heb ik twee woorden gezet. Het eerste is negatief: “Genoeg!”, stop met het uitbuiten van Afrika! Het tweede is positief: “Samen.” Met wederzijds respect, samen in de naam van Christus voorwaarts gaan.

Slachtoffers van geweld

In Kinshasa ontmoette ik ook de slachtoffers van het geweld in het oosten van het land, de regio die al jaren wordt verscheurd door strijd tussen gewapende groepen. Mensen leven in angst en onzekerheid. Ik luisterde naar de schokkende getuigenissen van sommige slachtoffers, vooral vrouwen. Ze hebben zoveel geleden en lijden nog steeds.

“Laten we bidden dat in heel Afrika, het zaad van zijn koninkrijk van liefde, gerechtigheid en vrede zal ontkiemen”

Het tweede deel van de reis vond plaats in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Dit bezoek had een heel bijzonder karakter, dat tot uitdrukking kwam in het motto: “Ik bid dat zij allen één zijn” (vgl. Joh 17,21). Het was een oecumenische pelgrimstocht van de vrede, samen met de hoofden van twee Kerken die van oudsher in dat land aanwezig zijn: de anglicaanse gemeenschap en de Kerk van Schotland.

Het was het hoogtepunt van een reis die enkele jaren geleden begon en waarvoor we in 2019 in Rome bijeenkwamen met de Zuid-Soedanese autoriteiten om het conflict te overwinnen en vrede op te bouwen.

Nabijheid van de Kerk

Helaas is het verzoeningsproces niet veel opgeschoten en is het jonge Zuid-Soedan het slachtoffer van de oude machtslogica, van rivaliteit, die oorlog, geweld en vluchtelingen voortbrengt. Zuid-Soedan is een land met ongeveer elf miljoen inwoners waarvan er twee miljoen in eigen land ontheemd zijn en er evenveel naar buurlanden zijn gevlucht.

Daarom wilde ik een grote groep ontheemden ontmoeten, naar hen luisteren en hen de nabijheid van de Kerk laten voelen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gods weg

Ik heb me in het bijzonder tot de vrouwen gericht, die de kracht zijn die het land kan veranderen; en ik heb iedereen aangemoedigd om zaad te zijn van een nieuw Zuid-Soedan, zonder geweld, verzoend en in vrede. God vestigt zijn hoop niet op de grote en machtige, maar op de kleine en nederige. Dat is Gods weg.

Laten we bidden dat in de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan, en in heel Afrika, het zaad van zijn koninkrijk van liefde, gerechtigheid en vrede zal ontkiemen. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.