<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Je ziet het pas als je het doorhebt’: Gods logica is anders dan de onze

Cor Sinnema 16 mei 2025
image
Foto: Thirdman - Pexels

“Je ziet het pas als je het doorhebt”, zei een van onze grootste voetballers aller tijden. Nog maar kortgeleden hoorden we hoe Jezus werd ingehaald en toegejuicht door een menigte. Maar het hosanna-geroep verstomde en de roep om Hem te kruisigen kreeg de overhand.

Het meest paradoxale is dat deze vernederende dood wordt omschreven als verheerlijkt worden. Hoe kun je dat nou zeggen? Toch is dit wat we geloven. Het christendom komt voort uit de paradox van een overwinning door een nederlaag. De vernedering van Jezus is tevens zijn verheerlijking.

Gods aanwezigheid

Verheerlijken wil zeggen dat we iemand loven, eren of prijzen. Natuurlijk komt deze eer allereerst God toe. De psalmist zingt: “U wil ik loven, mijn God en Ko­ning, Uw Naam verheerlijken voor altijd.” Johannes zegt dat Jezus God verheerlijkt.

Opvallend is dat het ook andersom gebeurt: God verheerlijkt Jezus. Dat wil zeggen dat de heerlijkheid van God afstraalt op Jezus en God Hem laat delen in zijn grootheid. In het optreden van Jezus is de heerlijkheid van God te zien. Verheerlijken heeft dus ook te maken met de ervaring van Gods aanwezigheid in de mensen om ons heen. God zal bij ons wonen.

Zelfverheerlijking

Ook andere evangelisten getuigen dat God door Jezus mensen geneest: stommen spreken en gebrekkigen worden gezond, lammen lopen en blinden kunnen zien. Matteüs vermeldt erbij dat de mensen bij het zien hiervan de God van Israël verheerlijken (Mt. 15,31). Wanneer Jezus anderen op de been helpt, verheerlijken zij God en zeggen ze: “Zoiets hebben wij nog nooit gezien” (Mc. 2,12).

“Wie zichzelf verheft, zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert, zal verheven worden. ”
- Jezus (Lucas 14,11)

Er zijn mensen die zich mijlenver verheven voelen boven anderen. Die doen aan zelfverheerlijking. Jezus vindt zelfopoffering beter en zegt: “Al wie zichzelf verheft, zal vernederd, en wie zichzelf vernedert, zal verheven worden” (Lc. 14,11)”. Tenslotte drukt ook Paulus zich uit in dit soort paradoxen wanneer hij ons Jezus’ dood en verrijzenis probeert uit te leggen.

Nieuwe manier van kijken

Wat bij mensen wijsheid is, is bij Hem dwaasheid, wat voor mensen dwaasheid en aanstootgevend is, is bij Hem wijsheid, wat bij mensen zwak is, is bij Hem sterk, wat bij mensen groot is, is bij Hem klein – en wat klein is, is in zijn ogen groot. Anders gezegd: wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God (Mt. 19,25-26).

https://www.kn.nl/inspiratie/

Het gaat om een nieuwe manier van kijken. Hoe heerlijk zou het zijn als we erin slagen anderen te verheffen en tot bloei te laten komen, zodat Gods heerlijkheid ook op ons afstraalt en als wij met Hem lijden, ook met Hem verheerlijkt worden. “Je ziet het pas als je het doorhebt.”

Cor Sinnema is diaken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.