<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Arina Krasnikova - Pexels
Overweging

Ora pro nobis: bidden is verbondenheid en geloven

Joris Schröder 6 december 2024

Bid voor ons – Ora pro nobis: bij het litaniegebed en onder meer op bedevaarten is dit voor velen een bekend refrein. Je blijft aandringen bij God. Is dat nodig?

Als God een overtuigende plek heeft in ons leven, behoeven we Hem geen informatie te verschaffen over onze zorgen, zeggen sommigen. En ook: kinderen die vragen worden overgeslagen, luidt een oude zegswijze. Kortom, meer vragen dan antwoorden, ook voor vele welwillende gelovigen.

Het meest dierbaar

Bidden is vóór alles: geloven en dank zeggen, bewust aanvaarden dat het leven ons van Godswege geschonken is. “Wat heb je wat je niet ontvangen hebt?” (1 Kor. 4,7). Dat in onszelf laten doordringen en verwoorden als ‘spreken met God’, zoals de klassieke omschrijving luidt van bidden.

Er is daardoor sprake van verbondenheid, een relatie met de Schepper, de Vader van ons leven. Tot niemand kunnen we ons daartoe beter wenden dan tot Degene die Hem het meest dierbaar is, zijn geliefde Zoon.

Grenzeloos vertrouwen

“Jezus is de voornaam van God” schijnt de in 2010 overleden dom André Louf ooit te hebben geformuleerd. Een voornaam gebruiken doet men vooral waar sprake is van een vertrouwensband; dan durft men alles te zeggen wat op het hart ligt en kan men dit eindeloos blijven herhalen. Dat is hier aan de orde.

https://www.kn.nl/inspiratie/

Met ons gebed proberen wij niet om God op andere gedachten te brengen. Vanuit een grenzeloos vertrouwen verwoorden we met aandrang onze verbondenheid met Hem, als de oorsprong en de Vader van ons leven; we doen dat via zijn geliefde Zoon die ons leven deelt.

Dat betekent: wij erkennen en bevestigen de incarnatie, de menswording van God in Christus. Immers, God is niet een verre oerkracht, maar een werkelijke Persoon.

Kerstfeest

Dat is de christelijke overtuiging waar we met name bij stil staan rond het kerstfeest – God die in Jezus, in het kribbe-Kind, ons menszijn deelt en ons bijgevolg zeer nabij is. Met overtuiging “Heer, ontferm u over ons” of een vergelijkbare bede herhalen is daarom een geloofsdaad.

We situeren ons daarmee in het centrum van de Kerk van overal en van alle tijden (CKK 946): “Door het geschenk van het geloof aan te nemen, wordt de gelovige mens veranderd in een nieuwe schepping; hij ontvangt een nieuwe zijnswijze” schreef paus Franciscus in 2013 naar een tekstconcept van zijn voorganger Benedictus XVI (Lumen Fidei, 19).

Immers, vóór alles geldt: bidden is verbondenheid en geloven (Lc. 18,7-8).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.