Tijdens de algemene audiëntie van 12 februari stond paus Franciscus stil bij Jezus’ geboorte in Bethlehem.
De Zoon van God komt de geschiedenis binnen door onze reisgenoot te worden. En Hij begint al te reizen terwijl Hij nog in de baarmoeder zit. De evangelist Lucas vertelt ons dat Hij, zodra Hij was verwekt, van Nazareth naar het huis van Zacharias en Elisabeth ging en vervolgens van Nazareth naar Bethlehem voor de volkstelling.
Maria en Jozef werden gedwongen om naar de stad van koning David te gaan, waar ook Jozef was geboren. De langverwachte Messias, de Zoon van de Allerhoogste God, laat zich registreren, net als elke andere burger. Hij onderwerpt zich aan het decreet van een keizer, Augustus, die denkt dat hij de baas is over de hele aarde.
Bethlehem betekent ‘huis van brood’. Daar werd Jezus geboren, brood dat uit de hemel neerdaalde om de honger van de wereld te stillen (vgl. Joh. 6,51). De engel Gabriël had de geboorte van de Messiaanse koning aangekondigd in het teken van grootheid:
“Hij zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste genoemd worden. God de Heer zal Hem de troon van zijn vader David schenken en Hij zal in eeuwigheid koning zijn over het huis van Jakob en aan zijn koningschap zal nooit een einde komen” (Lc. 1,32-33).
Jezus wordt echter op een voor een koning ongekende manier geboren. Want “terwijl zij daar verbleven, brak het uur aan waarop zij moeder zou worden; zij bracht haar zoon ter wereld, haar eerstgeborene, wikkelde hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg” (Lc. 2,6-7).
“De evangelist Lucas laat ons zien dat Jezus' reis begon in nederigheid”
Lucas laat ons zo zien dat God niet met klinkende verkondigingen in de wereld komt, maar zijn reis begint in nederigheid. En wie zijn de eerste getuigen van deze gebeurtenis? Het zijn enkele herders: mannen met weinig cultuur, stinkend door voortdurend contact met dieren, levend aan de rand van de samenleving.
God kiest hen uit om de ontvangers te zijn van het wonderbaarlijkste nieuws dat ooit in de geschiedenis heeft geklonken: “Vreest niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap die bestemd is voor het hele volk. Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David. En dit zal voor u een teken zijn: gij zult het pasgeboren kind vinden, in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe” (Lc. 2,10-12).
De herders leren zo dat op een heel nederige plek, die was voorbehouden aan dieren, de langverwachte Messias voor hen is geboren, om hun Verlosser, hun herder te zijn. Dit nieuws opent hun harten voor verwondering, lofprijzing en vreugdevolle verkondiging.
Broeders en zusters, laten ook wij om de genade vragen om in staat te zijn tot verwondering en lofprijzing voor God, en in staat te koesteren wat Hij ons heeft toevertrouwd: onze talenten, onze roeping en de mensen die Hij naast ons plaatst.
Laten we de Heer vragen hoe we in zwakheid de buitengewone kracht van het Kind kunnen onderscheiden, dat komt om de wereld te vernieuwen en ons leven te veranderen met zijn plan vol hoop voor de hele mensheid. (Vertaling: Susanne Kurstjens)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.