De eerste woorden van paus Leo op het balkon van de Sint-Pieter klinken ook in de evangelielezing van deze Pinksterzondag: “Vrede zij u”. Het is zoveel meer dan een vrome groet.
Voor mij kwam Pinksteren dit jaar eerder dan verwacht.
Op donderdag 8 mei stond ik op het Sint-Pietersplein in Rome. Om precies 18.07 uur steeg daar de witte rook op uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
Het was alsof de hemel zich opende. De vreugde van 150.000 mensen, in gebed verenigd in afwachting van de nieuwe paus, was een diepe ervaring van kerk-zijn: van de kracht van gebed, van de vreugde van de Geest, van de eenheid die ons op dat moment door God werd geschonken.
De hele wereld leek daar samen te komen: mensen van alle continenten, rassen, talen, leken en religieuzen, priesters, bisschoppen en ook nieuwsgierigen van andere geloven. In al die verscheidenheid werd er iets tastbaar: een eenheid die alle verschillen overstijgt. En die ervaring van eensgezindheid werd nog krachtiger toen onze nieuwe paus Leo XIV ons toesprak met de woorden uit het evangelie van vandaag: “Vrede zij u” (Joh. 20,19).
Die woorden zijn geen vrome groet, maar de eerste gave van de verrezen Heer aan zijn bange leerlingen. Jezus komt binnen, staat in hun midden en zegt: “Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik u… Ontvangt de Heilige Geest” (Joh. 20,21-22). Hij blaast over hen, zoals God in het begin de levensadem gaf, en schenkt nieuw leven voor de zending die Hij hun toevertrouwt.
Zo begint iets nieuws. Wat klein en kwetsbaar lijkt, groeit uit tot een wereldwijde beweging. De Geest vervult de leerlingen en hun vrees maakt plaats voor vuur, hun geslotenheid voor moed. Ze gaan naar buiten en spreken met vrijmoedigheid. De eerste christengemeenschap wordt geboren, en daarmee ook onze Kerk. Met Pinksteren vieren wij dat geboortefeest. En net als toen ontvangen ook wij de Geest, niet als iets abstracts, maar als de levende kracht van God die ons bemoedigt, bezielt en in beweging brengt.
Diezelfde Geest wordt ons vandaag geschonken in de sacramenten, in ons gebed, in de gemeenschap van de Kerk. Hij is de stille kracht die ons helpt om trouw te blijven, ook als het moeilijk wordt. We leven in een tijd waarin ook wij soms deuren gesloten houden: uit angst, twijfel of teleurstelling. Maar Pinksteren nodigt ons uit om open te staan, ons te laten raken en opnieuw gezonden te worden.
Wie zich laat leiden door de Geest hoeft niet alles zelf te kunnen of te begrijpen. Waar wij tekortschieten, vult Hij aan met moed, wijsheid en liefde. Laten wij daarom op dit hoogfeest ons hart opnieuw openen voor de gaven van de Heilige Geest. Laat ons bidden, met vertrouwen en met vreugde: kom, heilige Geest, zend ons uw helder licht. Maak ons tot vurige getuigen van uw liefde, dragers van vrede, bouwers van eenheid.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.