“Waar gaan jullie dit jaar naartoe?” is een sleutelvraag wanneer in bedrijf of familie de vakantietijd in zicht komt.
Mensen hebben behoefte aan een vaste woonplek, maar mensen zijn ook trekkers; ze willen op reis.
De toerist zoekt afwisseling en/of rust. Hij of zij wil een gebied verkennen of een keer niet zelf hoeven te zorgen. Een festival bezoeken of met een groepsreis meegaan heeft zijn eigen charme: een ander landschap, onbekende gebieden betreden, nieuwe mensen ontmoeten.
Het digitale tijdperk biedt nieuwe vormen van betrokkenheid, zoals een Franse vriendin die te voet op weg naar Compostella mij gedurende de meimaand bijna dagelijks foto’s zond om te laten zien waar zij was en wie ze ontmoette. Uitdagend, interessant en een nieuwe wijze van met elkaar – soms gelovig – communiceren.
De pelgrim lijkt een soortgenoot. De motor van zijn gedrevenheid is anders dan bij wie vooral nieuwsgierig rondkijkt of een plaats zoekt voor rust.
Hier komt het Nederlandse woord ‘bedevaart’ om de hoek kijken, bijvoorbeeld wanneer je met een bus vanuit parochie of bisdom naar Rome, Lourdes of een ander pelgrimsoord reist.
Het geloofsdoel is helder in het vizier, maar gezelligheid en gemeenschapszin ontbreken meestal niet. Ik ken meerdere mensen die op zo’n reis hun toekomstige huwelijkskandidaat hebben gevonden, zeker nu het ontmoeten van een geloofsgenoot soms een zoektocht is naar een speld in een hooiberg.
Zoals het woord aanduidt: op een bedevaart wordt – vaak samen – gebeden en gezongen. Je komt in voorheen onbekende streken of ziet – als het gaat om herhaling – de zoveelste internationale militairenbedevaart naar Lourdes. Of je ontmoet nieuwe mensen, terwijl je je er en passant bewust van wordt dat mensen andere gewoonten hebben en dat we een wereldkerk zijn.
Het gaat om de ontmoeting met God, met Jezus Christus als gids, die vaak een nieuw profiel krijgt door het contact met Bernadette, Franciscus of Theresia, of door een massa-audiëntie bij de paus. Zowel tijdens een woestijnreis als op het Sint-Pietersplein kan soms een nieuw geloofselan groeien.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.