Een dag meemaken met Jezus zoals zijn leerlingen dat deden? We kunnen dat doen door hoofdstuk vier van het Marcusevangelie te lezen.
Dat hoofdstuk begint ermee dat veel volk zich bij Hem aan de oever van het meer verzamelt. Hij moet daarom plaatsnemen in een boot. We zien Jezus nu met zijn leerlingen in de boot en de mensen aan de oever.
Hij onderricht hen in gelijkenissen en de leerlingen in de boot luisteren mee. Hij spreekt over de zaaier, over de lamp die je niet onder de korenmaat zet en ook over het mosterdzaadje. Hij spreekt tot het volk steeds in gelijkenissen en pas als Hij met zijn leerlingen alleen is, legt Hij alles uit (Mc. 4,34). Dan, tegen het vallen van de avond, zegt Jezus tot hen: “Laten we oversteken.”
Het is een non-stop programma en Jezus wil aan het eind van de dag naar de overkant. Van de gelijkenissen terug naar de werkelijkheid, zo lijkt het. Van de verhalen terug naar de realiteit. De zeilen hijsen en naar de overkant varen.
Maar is dat wel zo? Is er zo’n groot verschil tussen een parabel en de werkelijkheid? Voor Jezus niet. Jezus ziet de parabel in de werkelijkheid en beschrijft de werkelijkheid in parabels.
Die avond is Jezus moe; het was een lange dag en Hij gebruikt de tocht naar de overkant om even te slapen op het kussen aan de achterkant van de boot.
Maar dan gaat het stormen. Dat is de harde werkelijkheid. De golven rijzen en er komt water in de boot. Wat doen we nu? Laten we Jezus slapen of maken we Hem wakker? Proberen we het zelf op te lossen, gaan we water hozen, of gaan we Hem wekken?
Maar wat heeft het voor zin om Jezus wakker te maken? Of moet Hij ook meedoen met hozen? Is het overigens niet vreemd dat Jezus gewoon doorslaapt ondanks het gebulder van de wind en het geroep van de vissers? Ze maken Hem wakker.
Gaat dit nu nog over die boot daar en die zee, gaat dit nog steeds over de leerlingen tijdens het leven van Jezus? Of gaat dit over veel meer? Gaat dit ook over nu, vandaag, wij, hier en deze wereld? Hoe kijkt Jezus hiernaar? Hij ziet de parabel in de werkelijkheid.
Denkt u er vast over na (vergelijk Mc. 4,15 en Mc. 4,39)? Over twee weken ga ik erop door in deel 2 van deze overweging.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.