Soms kiezen we vrijwillig voor de woestijn, soms worden we er onverwacht in geworpen. In tijden van beproeving kunnen we ontdekken wat ons werkelijk voedt en draagt. Wat als juist in je kwetsbaarheid ruimte ontstaat om God te ontmoeten?
In de Veertigdagentijd worden we uitgenodigd om samen met Jezus de woestijn in te trekken. De woestijn is een plaats van dorheid, van eenzaamheid en beproeving, maar ook een plaats waar we God diepgaand kunnen ontmoeten. Wie de woestijn intrekt, ontdekt zijn eigen zwakheid en grenzen, maar ook dat God werkelijk bestaat en voorziet.
Soms kiezen we vrijwillig voor de woestijn, zoals in de Veertigdagentijd, door de drie eenvoudige, maar krachtige praktijken van vasten, gebed en aalmoezen geven.
Maar vaak worden we er onverwacht en ongewild ingeworpen: wanneer we ziek worden en ons lichaam ons in de steek laat, wanneer problemen in ons gezin ons uitputten, wanneer we gepest worden op school en geen uitweg zien, of wanneer we onze baan verliezen en met onzekerheid en angst voor de toekomst blijven zitten. Op zulke momenten voelen we ons verlaten, op de proef gesteld, net als Jezus in de woestijn. Maar juist daar, in die kwetsbaarheid, kunnen we Gods kracht het meest ervaren.
Hoe vaak denken wij niet dat geluk afhangt van materiële dingen? De nieuwste telefoon, een hoger salaris, een mooier huis. Maar in de woestijn leren we dat ons leven niet steunt op tijdelijke zekerheden, maar op Gods Woord en zijn aanwezigheid: “De mens leeft niet van brood alleen” (Lc. 4,4). Het is een tijd om stil te staan bij wat ons werkelijk voedt en wat ons leven richting geeft.
“Het verlangen om gezien en gewaardeerd te worden kan ons in zijn greep houden”
Hoe vaak laten wij ons niet leiden door de mening van anderen? Willen we bewondering, erkenning, likes, status? Het verlangen om gezien en gewaardeerd te worden kan ons in zijn greep houden. Maar in de woestijn ontdekken we dat ons geluk niet afhangt van bezit of aanzien, maar van de Liefde die ons draagt: “De Heer uw God zult gij aanbidden en Hem alleen dienen” (Lc. 4,8).
In Gods ogen zijn we kostbaar, los van prestaties en succes. En wanneer we worstelen met vragen als: Waarom helpt God me niet? Waarom lost Hij dit probleem niet op? Dan herinnert Jezus ons eraan dat geloven niet betekent dat we God dwingen onze wensen te vervullen, maar dat we vertrouwen op de weg die Hij met ons gaat, in het besef dat Hij weet wat we écht nodig hebben: “Gij zult de Heer, uw God, niet op de proef stellen” (Lc. 4,12).
De Veertigdagentijd is een geschenk van de Kerk en een kans om ons voor te bereiden op Pasen. Een kans om opnieuw te ontdekken wat werkelijk voedt, wat echt gelukkig maakt, wat ons leven betekenis geeft. We worden uitgenodigd om ons los te maken van de illusie dat we alles onder controle hebben, en te vertrouwen dat God ons leidt, ook als de weg moeilijk is.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.