<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: OSV News - Bob Roller
Overweging

Wonderen horen bij ons geloof

Michel Hagen 27 juni 2024

Gelooft u in wonderen? Wonderen horen bij ons geloof, maar ons geloof vraagt ook dat we ons verstand gebruiken. “Joden eisen wonderen”, schrijft Paulus. Hij zelf heeft het daar niet zo op. Hij ziet Christus als de gekruisigde die verrezen is. Natuurlijk zijn er wonderen, dat weet hij ook wel, maar voor hem komen ze zeker niet op de eerste plaats (vgl. 1 Kor. 22-24).

Met zijn wonderen hielp Jezus zijn tijdgenoten tot geloof te komen. Zijn wonderen zijn vooral genezingen. Zo zet Hij het genezende werk van de hemelse Vader voort. Hij komt om te herstellen en te redden wat verloren was. Er zijn ook de afwijkende wonderen, als Hij de storm beveelt te gaan liggen, als Hij over water loopt, als Hij water in wijn verandert, als Hij brood breekt waardoor duizenden mensen te eten krijgen.

Verklaringen

In de moderne tijd zoeken we graag wetenschappelijke verklaringen voor het wonder. We zouden het liefst een camera en meetapparatuur plaatsen als Jezus over het water loopt. We controleren de genezingen in Lourdes, of die medisch inderdaad buitengewoon zijn. Bij dit alles lopen we het risico iets te vergeten. Het Evangelie spreekt vaak over tekenen.

“In de moderne tijd zoeken we graag wetenschappelijke verklaringen voor het wonder. We zouden het liefst een camera en meetapparatuur plaatsen als Jezus over het water loopt.”

Jezus doet tekenen, zoals de profeten voor Hem ook deden. Een wonder dat niet iets betekent, past niet in de Bijbel. Alles wat Jezus doet, heeft betekenis voor Gods Koninkrijk. Zo moeten wij ook de wonderen zien. Ik durf te stellen dat er in het leven van Jezus geen wonder is dat niet iets diepers betekent.

Genezen

Zo horen we zondag over twee vrouwen die genezen (Mc. 5,21-43). Een oudere vrouw is volgens de wet van Mozes door bloeding permanent onrein. Een twaalfjarig meisje is gestorven, het leven is van haar geweken. Maar eigenlijk gaat het hier over één vrouw, daartoe gebruikt Marcus het woord twaalf. Hij verwijst zo naar Israël dat bestaat uit twaalf stammen. De Wet van Mozes faalt.

Zij die reiniging nodig hebben, krijgen die niet. Israël is inmiddels geestelijk gestorven, uit zichzelf komt Israël niet meer tot leven. Daarvoor heeft zij Jezus nodig, de Levende, Hij die de dood overwint; Hij is het voedsel dat leven geeft.

Ook in ons eigen leven zijn er wonderlijke toevalligheden die je hebt ervaren, die je hebt gezien en hebt meegemaakt. De kunst is om daar doorheen te gaan zien wat het betekent in Gods plan, in Gods Koninkrijk. Dan zeg je op een goed moment: hier is God aan het werk, hier gebeurt heil voor de mensen, hier herstelt het leven zich; dit is verrijzenis.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.