<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen de jongeren: ‘wees zaaiers van hoop’

KN Redactie 29 juli 2016
image
Tijdens de Kruisweg wordt het kruis rondgedragen over het veld van Blonia Park, Krakau (Foto: AP)

“Waar is God als het kwaad aanwezig is in onze wereld?” Het was de indringende vraag die paus Franciscus de jongeren stelde aan het einde van de Kruisweg die vanavond plaatsvond tijdens de WJD in Krakau.

Afwisselend zwijgend en in gebed volgden de jonge pelgrims het programma van getuigenissen, video’s, gezang en gebed. Elke statie van de Kruisweg werd in dit Heilig Jaar van Barmhartigheid verbonden aan een werk van barmhartigheid, de zeven lichamelijke en de zeven geestelijke.

Tranen

De staties werden in veel bijzondere kunstvormen uitgebeeld door onder meer een zandtovenaar en met een hoge klimwand. Het kruis werd al die tijd over het veld van Blonia Park gedragen door vertegenwoordigers van onder meer Kerk in Nood, de San’Egidio Gemeenschap en de Arkgemeenschap.

De tranen begonnen bij de jongeren vooral te vallen toen paus Franciscus aan het einde van de avond het woord tot hen richtte. Ongetwijfeld nog met zijn gedachten bij zijn intense bezoek aan Auschwitz eerder vandaag, vroeg hij de jongeren: “Waar is God als het kwaad aanwezig is in onze wereld, als er mannen en vrouwen zijn die hongerig, dorstig, dakloos, verstoten en vluchteling zijn?”

Geen antwoord

“Dit zijn vragen die menselijk gezien geen antwoord hebben”, hield Franciscus de jongeren direct voor. “We kunnen alleen naar Jezus kijken en het hem vragen.” En Jezus, zegt de paus, zegt dit: “God is in hen”. “Hij is zo diep verbonden met hen alsof hij met hen als het ware ‘een lichaam’ vormt.”

En Jezus, zei de paus, “koos ervoor zichzelf te identificeren met onze broeders en zusters die pijn en angst doorstaan” door te sterven aan het kruis. Franciscus wilde vanavond in dit kader specifiek “onze broeders en zusters uit Syrië die de oorlog ontvluchtten met bijzonder veel liefde omhelzen”.

Werken van barmhartigheid

Hij benoemde eerst de zeven lichamelijke werken van barmhartigheid: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven.

En “na de lichamelijke werken van barmhartigheid komen de geestelijke werken”: de onwetenden onderrichten, in moeilijkheden goede raad geven, de bedroefden troosten, de zondaars vermanen, het onrecht geduldig lijden, beledigingen vergeven en voor de levenden en overledenen bidden.

Niet half leven

Net zoals de paus gisteren bij zijn welkom op het veld zei pijn te voelen bij het zien van jongeren die al met ‘vroegpensioen’ lijken te zijn, benadrukte hij vandaag dat de mensheid “vandaag de dag mannen en vrouwen nodig heeft, en vooral jongeren zoals jullie, die hun leven niet half willen leven. Jonge mensen die bereid zijn om hun vrij te geven in dienst van hun broeders en zusters die het armst en kwetsbaarst zijn.”

En Franciscus riep hen op om “zichelf te geven” in navolging van Christus. “Dat is de houding van dienstbaarheid” en als zij die zich christenen noemen niet leven om te dienen, “dan dienen hun levens geen goed doel”.

De weg van de hoop

Vanavond, zei de paus, “vraagt de Heer jullie nogmaals om vooraan te staan bij het dienen van anderen”.”Hij wil dat jullie tekenen zijn van zijn barmhartige liefde in onze liefde!” En om deze missie uit te voeren, toont Jezus jullie de Kruisweg, hield Franciscus de jongeren voor. “Het is de weg van hoop, de weg van de toekomst. En ik zou willen dat jullie zaaiers van hoop zijn.” (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.