fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Paus: ‘Laat je niet opslokken door alles wat je nog moet doen’

KN Redactie 25 juli 2019
image
CNS - Paul Haring

Tijdens het angelusgebed van zondag 21 juli sprak paus Franciscus over de noodzakelijke houdingen die elke christen aan zou moeten nemen: luisteren naar God en gastvrij zijn.

Beste broeders en zusters, goedemiddag!

In het Evangelie van deze zondag, vertelt de evangelist Lucas over Jezus’ bezoek aan het huis van Marta en Maria, de zussen van Lazarus (vlg. Lc. 10,38 – 42). Ze ontvangen Hem en Maria gaat aan zijn voeten zitten om naar Hem te luisteren. Ze legt neer waar ze mee bezig was om dichtbij Jezus te kunnen zijn. Ze wil geen woord van Hem missen.

Alles wordt terzijde geschoven, want als Hij ons komt opzoeken in ons leven, gaan zijn aanwezigheid en zijn woorden voor alles. De Heer verrast ons altijd: als we echt naar Hem luisteren, verdwijnen de wolken, maken twijfels plaats voor waarheid, angst voor rust, en krijgen alle omstandigheden in ons leven de juiste plek. De Heer brengt alles weer in evenwicht als Hij komt, ook voor ons.

Halt houden tijdens je dag

In deze scène met Maria van Bethanië die aan de voeten van Jezus zit, toont de evangelist Lucas ons de luisterende houding van de gelovige die weet hoe aanwezig te zijn bij de Meester, om naar Hem te luisteren en om één met Hem te worden.

Het gaat om even halt houden tijdens je dag, een paar minuten stil worden, om ruimte te maken voor de Heer die ‘langskomt’, en de moed vinden om even ‘aan de kant’ te gaan zitten met Hem. Om vervolgens rustig en efficiënt terug te keren naar de alledaagse dingen.

Door het gedrag van Maria te prijzen, die “het beste deel heeft gekozen” (vers 42), lijkt Jezus dit te herhalen voor ieder van ons: “Laat je niet opslokken door de dingen die je moet doen, maar luister allereerst naar de stem van de Heer om de taken die het leven je heeft toegewezen goed uit te kunnen voeren.”

“Jezus veroordeelt de dienstbare houding niet, maar wel de bezorgdheid waarmee we soms leven”
- Paus Franciscus

Geen veroordeling

Dan is er nog de andere zus, Marta. De evangelist Lucas zegt dat zij degene is die Jezus ontvangt (vlg. vers 38). Misschien was Marta de oudste van de twee zussen, dat weten we niet. Maar zeker is dat deze vrouw het charisma van de gastvrijheid had. Want terwijl Maria naar Jezus luistert, wordt zij in beslag genomen door allerhande taken. Maar Jezus zegt tegen haar: “’Marta, Marta, wat maak je je bezorgd en druk over veel dingen” (vers 41).

Met die woorden wil Hij absoluut de dienstbare houding niet veroordelen, maar wel de bezorgdheid waarmee mensen soms leven. Ook wij delen de bezorgdheid van de heilige Marta. En naar haar voorbeeld proberen we ervoor te zorgen dat in onze families en onze gemeenschappen het gevoel van gastvrijheid en broederschap heerst, zodat iedereen zich ‘thuis’ kan voelen, vooral de kleinen en armen die op de deur kloppen.

Marta en Maria wijzen ons de weg

Het Evangelie van vandaag wil ons er dus aan herinneren dat de wijsheid van het hart juist ligt in weten hoe deze twee elementen te verenigen: de contemplatie en de actie. Marta en Maria wijzen ons de weg.

Als we het leven met vreugde willen beleven, moeten we ons deze twee houdingen eigen maken: aan de ene kant met Jezus zijn, om naar Hem te luisteren als Hij ons het geheim van alles onthult. En aan de andere kant attent zijn en bereid tot gastvrijheid, wanneer Hij langskomt en op onze deur klopt met het gezicht van een vriend die behoefte heeft aan een moment van rust en vriendschap. Die gastvrijheid is nodig.

Scheppers van vrede en hoop

Dat de Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk, ons de genade mag geven om God en de naasten lief te hebben en te dienen met de handen van Marta en het hart van Maria.

Want door steeds bereid te zijn om naar Christus te luisteren, kunnen we scheppers van vrede en hoop zijn. Dat is interessant: door die twee houdingen aan te nemen, kunnen we scheppers van vrede en hoop zijn. (Vert. SK)