<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Pauselijk gebed in tijden van corona

Peter Doorakkers 13 maart 2020
image
Paus Franciscus tijdens de Mis van woensdagochtend in de kapel van Casa Santa Marta. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Deze week stond ook voor paus Franciscus in het teken van het coronavirus. Hij bad dagelijks voor de getroffenen en richtte woensdag een speciale smeekbede tot Maria om bescherming.

Net als het zondagse angelusgebed, zijn ook de dagelijkse ochtendmissen van de paus niet langer toegankelijk voor publiek. Ze worden uitgezonden via een videoverbinding. Via die weg kon de wereld zien hoe Franciscus dagelijks stilstond bij de coronapandemie, die ook in het Vaticaan tot forse maatregelen heeft geleid.

Maandag: ‘Voor de zieken en de zorgwerkers’

De paus bad voor de slachtoffers van het virus en voor het zorgpersoneel dat de verspreiding ervan probeert te stoppen.

De Mis droeg hij op voor iedereen die besmet is, en voor “de artsen, de verpleegkundigen, de vrijwilligers die zoveel helpen, familieleden, de ouderen in bejaardenhuizen en gevangenen die vastzitten”.

“Laat ons deze week samen dit krachtige gebed tot de Heer bidden: ‘Red mij o Heer, en wees mij genadig. Mijn voet staat op het rechte pad. In de samenkomst zal ik de Heer loven.’”

Dinsdag: ‘Opdat de priesters de zieken bezoeken’

De paus bad opnieuw voor de talrijke zieken en voor iedereen die in de zorg werkt.

“Laten we bidden voor regeringsleiders die besluiten moeten nemen over deze maatregelen, dat zij zich vergezeld voelen door de gebeden van mensen”
- Paus Franciscus

Ook nodigde hij uit tot gebed “voor onze priesters, zodat zij de moed hebben om naar buiten te gaan en de zieken te bezoeken en hun de kracht van Gods woord en de Eucharistie te brengen, en om mensen in de zorg en vrijwilligers te begeleiden in het werk dat zij doen”.

Dit alles, voegde de Vaticaans woordvoerder er diezelfde dag nog aan toe, natuurlijk met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen die de overheid heeft afgekondigd.

Woensdag: een speciaal gebed tot Maria

De paus bad tijdens de ochtendmis opnieuw voor de zieken, en speciaal voor de gevangenen, die geen bezoek meer mogen ontvangen. Dat leidde in verschillende gevangenissen tot rellen. Ook willen de gevangenen dat er iets aan de te drukke gevangenissen wordt gedaan; die zouden verspreiding van het virus in de hand kunnen werken.

“Zij lijden”, zei Franciscus, “en wij moeten dichtbij hen zijn met ons gebed dat de Heer hen mag helpen, hen troosten in dit moeilijke moment.”

(Lees verder onder de foto.)

image
Archiefbeeld: in 2018 bezocht de paus het Romeinse heiligdom van de Madonna del Divino Amore. Woensdag vertrouwde hij de wereld aan haar zorgen toe. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Woensdag werd ook een videoboodschap gepubliceerd waarin Franciscus bidt tot Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde. Hij vroeg haar om “de smeekbeden van ons, die beproefd worden, niet te minachten”, maar “ons van ieder gevaar te verlossen” en Italië en de wereld te beschermen.

Het hele gebed dat de paus bad, luidde:

O Maria,
u schittert altijd op ons pad
als een teken van redding en hoop.
We vertrouwen onszelf aan u toe, gezondheid van de zieken,
die bij het kruis deelnam aan Jezus’ pijn,
uw stevig staande houdend.
U, redding van het Romeinse volk,
weet wat we nodig hebben,
en we weten zeker dat u zult voorzien,
zodat wij, net als in Kana in Galilea,
weer vreugde mogen zien en mogen feesten
na deze tijd van beproeving.
Help ons, moeder van Goddelijke Liefde,
om de wil van de Vader te aanvaarden
en te doen wat Jezus ons zei,
die zelf ons lijden op zich nam
en ons verdriet droeg,
om ons, door het kruis, te leiden
naar de vreugde van de verrijzenis.
Amen.

Tot u nemen wij onze toevlucht:
wees onze bescherming,
heilige Moeder van God,
wijs onze gebeden niet af als wij in nood zijn,
maar verlos ons uit alle gevaren,
gij, glorierijke en gezegende Maagd.

Donderdag: ‘Bid voor de autoriteiten’

Franciscus vroeg om aanhoudend gebed “voor de zieken, hun verwanten, voor ouders met kinderen thuis”, maar “het meest van alles “voor de autoriteiten”. Zij “moeten vele malen besluiten nemen over maatregelen die de mensen niet aanstaan. Maar ze zijn voor ons eigen welzijn”.

Daarin kunnen zij zich “alleen voelen, onbegrepen. Laten we bidden voor regeringsleiders die besluiten moeten nemen over deze maatregelen, dat zij zich vergezeld voelen door de gebeden van mensen”.

Vrijdag: voor wegen om Gods volk nabij te zijn

De paus riep op om te bidden dat parochiepriesters manieren vinden om hun mensen bij te staan. Hij raadde de priesters aan om geen “drastische maatregelen” te nemen om hun parochianen nabij te kunnen zijn. Franciscus vroeg de Heilige Geest om priesters te helpen om wegen te onderscheiden om “het heilige, trouwe volk van God” niet alleen te laten.

Bron: Catholic News Service

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.