Als er iemand het cliché weerlegt dat katholieken weinig met de Bijbel hebben, is het wel Nikolaas Sintobin. Met name de evangelieverhalen hebben een zeer centrale plek in zijn geloofs- en gebedsleven, zo vertelt hij aan Andries Knevel in de tweede aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio.
Nikolaas Sintobin, jezuïet en internetpastor, begint zijn gesprek met Andries Knevel met een bijbeltekst uit het begin van het Lucasevangelie, de aankondiging van de engel aan Maria. “Een heerlijke tekst”, zegt hij, “omdat die zich goed leent om mee te bidden, volgens de methode waar ik als jezuïet mee grootgebracht ben, de ignatiaanse methode.”
In deze tekst, zo gaat hij verder, horen we hoe Maria “in etappes haar ja-woord geeft aan God”. Misschien geldt voor hem hetzelfde. Sintobin omschrijft zichzelf als een “paplepelkatholiek” die nooit grote geloofscrises doormaakte en altijd naar de kerk is blijven gaan.
Maar als jongvolwassene drong bij hem wel het besef door dat er méér moet zijn. “Meer dan mooie liturgie, meer dan mooie waarden en normen, hoe belangrijk ook. Ik ben op zoek gegaan naar de wortels. Het is de voorzienigheid geweest die mij vervolgens heeft gebracht bij de ignatiaanse spiritualiteit, die mij eigenlijk de Bijbel heeft doen ontdekken.”
“Ik hoorde altijd al elke zondag drie bijbellezingen, en nu nog. Maar gaan bidden met de Bijbel, dat was voor mij een hele nieuwe ervaring. Het is niet hetzelfde als bijbelstudie, bidden met de Bijbel is een vorm van lezen met heel je hart, je zintuigen, ook je verstand. Waarbij je de woorden en daden en gebaren van Jezus heel dicht bij je persoonlijke ervaring probeert te brengen. En probeert te zien en vooral te voelen wat dat met jou doet.”
“Hoe trekt Jezus jou persoonlijk aan? Kijk Hem in de ogen aan, en laat Hem jou in de ogen kijken, in de stilte van het gebed. En probeer zo geleidelijk te achterhalen waar Hij jou toe uitnodigt.”
“De ignatiaanse spiritualiteit is een leerschool, een uitnodiging om je ervaring ernstig te nemen.”Tweet dit!
- Nikolaas Sintobin
Sintobin ontdekte deze vorm van biddend bijbellezen toen hij een jaar of 23 was, en trekt er sindsdien steevast ongeveer twintig minuten per dag voor uit. “Tot dan toe was Jezus iemand die ik zag vanuit de verte, en op de rug. Nu draaide Hij zich om. Zo werd Hij een levend iemand met wie ik een vorm van verbondenheid en vriendschap ging ontwikkelen. Met soms momenten van heel echt, intens contact.”
Maar is dat, zo brengt Knevel daar tegenin, niet een vorm van inbeelding, van psychologie? Zeker, reageert Sintobin, “want het gaat ook door mijn psyche, God spreekt daar ook doorheen. Maar ik heb voldoende levenservaring om te kunnen beoordelen: die momenten waren authentiek.”
“En een inzicht uit mijn spirituele traditie luidt: de taal die God vandaag spreekt, is de taal van de ervaring van de mens”, vervolgt hij. “De ignatiaanse spiritualiteit is een leerschool, een uitnodiging om je ervaring ernstig te nemen, uit te zuiveren, om te komen tot de kern van de ervaring”.
Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.