<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Podcast

Het Gedeelde Woord: de Bijbel lezen zoals een koe herkauwt

KN Redactie 23 maart 2023
image
Bisschop Gerard de Korte: "Regelmatig gebeurt het me dat ik iets nieuws ontdek in bijbelverhalen of in de psalmen.” Foto: KN - Jan Peeters

In de negende aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio heeft Andries Knevel de Bossche bisschop Gerard de Korte te gast. De bisschop legt uit dat hij nieuwe dingen in de Schrift blijft ontdekken en vertelt over zijn middeleeuwse benadering van moeilijke bijbelteksten.

De parabel van de verloren zoon is een van de bekendste en voor velen een van de geliefdste passages uit het Nieuwe Testament. Dat blijkt ook in Het Gedeelde Woord, want net als Leo Fijen kiest ook bisschop Gerard de Korte van Den Bosch ervoor om dit bijbelfragment aan presentator Andries Knevel voor te lezen.

“Deze parabel vind ik zo mooi omdat de onvoorstelbare vergevingsgezindheid van God erin verbeeld wordt”, verklaart de bisschop zijn keuze.

Een treffend detail vindt hij dat de verloren zoon zijn schuldbelijdenis pas uitspreekt wanneer zijn vader hem al in de armen gesloten heeft. “Voor mij en voor heel veel christenen is het belangrijk om te weten dat we leven vanuit de aanvaarding van God de Vader. Dat is genade.”

‘Stukje troost’

Wanneer Knevel zich afvraagt of een bisschop verplicht een bepaalde dagelijkse hoeveelheid in de Bijbel moet lezen, legt De Korte uit dat hij elke dag de schriftlezingen van de Mis hoort en dat hij ook het getijdengebed aanhoudt, waarbij met name de psalmen aan bod komen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Groeien in zijn geloof blijft de Bossche bisschop doen. “Regelmatig gebeurt het me dat ik iets nieuws ontdek in bijbelverhalen of in de psalmen.” Toen een dierbare dreigde te sterven, hoorde en beleefde hij bijbelteksten die met de dood te maken hebben plotseling veel intenser, geeft hij als voorbeeld. “Dat geeft ook een stukje troost op zo’n moment.”

Sprakeloze katholieken

Onder christenen bestaat de hardnekkige opvatting dat katholieken de Bijbel niet goed kennen. Op Knevels vraag wat er waar is van dat beeld, antwoordt De Korte dat de ontkerkelijking er in zijn ogen zeker wel aan bijdraagt dat de bijbelkennis onder katholieken minder wordt. “De liturgie was de bron bij uitstek voor doorgave van bijbelverhalen. Het geloof van veel katholieken wordt door deze ontwikkeling steeds meer algemeen religieus.”

“Bij Paulus zie ik een nabije, reddende God.”
- Bisschop Gerard de Korte

“Heel veel katholieken zijn ‘sprakeloos’”, zegt de bisschop: “De onkunde bij een deel van de katholieken is helaas aanwezig op dat vlak.”

Paulus

Met de apostel Paulus, schrijver van meer dan tien brieven die als bijbelboeken in het Nieuwe Testament zijn opgenomen, heeft bisschop De Korte veel. “Bij Paulus zie ik een nabije, reddende God.”

Paulus is zeker niet de laagdrempeligste bijbelse auteur, erkent hij. Daar gaat hij mee om door te lezen zoals men dat in de middeleeuwen deed. “Zulke teksten kun je het beste spiritueel lezen – dus de woorden binnen laten komen en die daarna gaat herkauwen. Zoals een koe gras herkauwt, zo moet je eigenlijk ook een Bijbeltekst tot je nemen om daar het geestelijke voedsel uit te halen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.