In de tiende en laatste aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio gaat Andries Knevel in gesprek met schrijfster Vonne van der Meer. Zij vertelt hoe het lezen en herlezen van Openbaringen haar inzicht gaf in een tekst die haar oorspronkelijk afstootte, en hoe haar gereformeerde grootmoeder aan de basis van haar bijbelliefde stond.
In de laatste aflevering van Het Gedeelde Woord komt – niet geheel ontoepasselijk –het laatste boek uit de Bijbel ter sprake. Schrijfster Vonne van der Meer heeft ervoor gekozen de aflevering te openen met twee passages uit de Openbaring van Johannes.
Haar keuze is gevallen op het verbreken van het zesde zegel van de boekrol door het Lam, een kort fragment waarin natuurrampen als aardbevingen en een zonsverduistering beschreven worden; haar tweede keus betreft de beschrijving van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde tegen het einde van Openbaringen.
De Openbaring van Johannes is een bijbelboek waar Van der Meer altijd langs heen gelezen en geleefd heeft, vertelt ze. Als lectrice in de kerk leest ze er wel eens iets uit, maar nooit het hele boek. “Ik heb er grote moeite mee, met name met de beelden die erin staan.”
De podcast greep ze aan als gelegenheid om te ontdekken wat het boek betekent. “Het trok me niet aan, maar stootte me af”, vertelt ze. “Dat heeft te maken met de veelheid aan beelden en het beschreven geweld. Er is chaos, er zijn dieren die je niet kunt plaatsen omdat je ze nooit in Artis hebt gezien, zoals sprinkhanen met paardenhoofden. Maar zoals met veel dingen het geval is: als je het leest en herleest, openbaart het zich.”
Presentator Andries Knevel merkt op dat ze voor “een ruig en een troostvol stuk” gekozen heeft. Die dubbelheid, die ook in andere delen van de Bijbel te vinden is, intrigeert Van der Meer. Ze kent twee psalmen uit haar hoofd, waarvan psalm 139, die vredig begint maar gewelddadig eindigt, er een van is. “Ik denk wel eens: waarom zou ik al die haat in mijn hoofd halen?”, vraagt ze zich af.
“Soms kan het heel fijn zijn om de zinnen van een ander in je hoofd te hebben om je eigen stormachtige gedachten tot bedaren te brengen.”Tweet dit!
- Vonne van der Meer
“Maar ik leer die tekst ook om er troost uit te halen”, zegt ze. “Soms kan het heel fijn zijn om de zinnen van een ander in je hoofd te hebben om je eigen stormachtige gedachten tot bedaren te brengen.”
Van der Meer is niet met de Bijbel opgevoed, maar werd er als kind wel uit voorgelezen door haar gereformeerde grootmoeder. “Zij heeft mijn liefde voor de Bijbel wakker gekust, maar ik lees niet dagelijks in de Bijbel. Dat zou ik wel willen, maar dat komt er niet van.”
Kort na haar doopsel in 1994 is ze lectrice geworden. “Dat vind ik een hele fijne voorbereiding, sindsdien heb ik ook de meerwaarde van het hardop lezen ontdekt”, vertelt ze. “Dat doe ik thuis ook. Daardoor leer je meer te begrijpen, omdat je beter ziet hoe de zinnen in elkaar zitten.”
Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.