Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de nieuwe podcast Het Gedeelde Woord, die Katholiek Nieuwsblad maakte in samenwerking met Groot Nieuws Radio.
Andries Knevel voert daarin iedere week een verdiepend gesprek met een markante katholiek, met als vertrekpunt een favoriet bijbelfragment dat de gast meeneemt. In de eerste aflevering is Andries’ gast operazangeres en tv-persoonlijkheid Francis van Broekhuizen.
Het vrijmoedige en vrolijke gesprek begint bij psalm 121: “Ik hef op naar de bergen mijn ogen: vanwaar zal mij komen de hulp?”
“Ik heb een soort kinderlijk geloof, dat is nog steeds helemaal intact”
- Francis van Broekhuizen
Het is geen toevallige keuze. Vorig jaar schitterde Van Broekhuizen in de rol van Moeder Overste in de musical The Sound of Music – een droomrol, vertelt ze, want de filmversie uit 1965 is haar favoriete film. Aan het einde daarvan geeft Moeder Overste deze psalmtekst mee aan Maria Von Trapp, wanneer die moet vluchten over de bergen.
Maar haar bijbelkennis beperkt zich niet tot een toevallig fragment dat ze op de bühne mocht zingen. Geboren en getogen in een katholiek gezin uit Den Haag, werd ze al vroeg ondergedompeld in bijbelse verhalen.
“Zo ben ik opgevoed, met de aanmoediging: ga die Bijbel lezen, ga op onderzoek uit. Ik kreeg een kinderbijbel, er werd uit voorgelezen. Wij houden erg van verhalen in onze familie, en dan kom je al snel bij de Bijbel uit. Mijn moeder zei altijd: het Oude Testament is als het leven zelf, het Nieuwe Testament is hoe je zou kunnen of moeten leven.”
Daar hoorde voor haar ook vanzelfsprekend regelmatige kerkgang bij. “Ik diende tot mijn zestiende drie keer in de week de Mis in een klooster bij ons in de buurt. Bij de zusters franciscanessen, dat waren schattige nonnen, The Sound of Music zelf een beetje. Op een gegeven moment mocht ik ook lector zijn. Ik herinner me hoe ik dan op Palmzondag de verteller mocht zijn van het gehele passieverhaal. De pater was Jezus, een zuster deed alle andere rollen. Schitterend! Dat verhaal zit echt in mij.”
Op de vraag van Andries Knevel of ze nog steeds gelooft, ontsnapt haar een diepe zucht. “Ik heb een paar niveaus van geloven”, legt ze uit. “Ik heb een soort kinderlijk geloof, dat is nog steeds helemaal intact. Diep in mezelf geloof ik dat alles heel graag.”
Maar ze heeft ook een realistische, meer twijfelende kant. “Dan zie ik allemaal dingen gebeuren in de wereld en denk ik: o, o, Onze-Lieve-Heer, help toch! Waarom doen we toch zo stom?”
Is ze bang om haar geloof helemaal kwijt te raken? “Nee. Dat nooit. Al twijfel ik wel eens, het katholieke geloof kleeft aan me.” Met aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over haar eerste communie (“toen was ik op m’n heiligst”), haar ervaringen als vaste Lourdesganger (“ja, ik geloof echt dat daar iets is gebeurd”) en spijkert ze Knevel bij over oer-katholieke begrippen als transsubstantiatie en Maria als advocata nostra.
En ondanks alle bedenkingen stapt zij nog altijd graag een kerk binnen: “De rituelen vind ik schitterend. Nog steeds ja. Het is gewoon zo theatraal ook. Het heeft zo veel met opera te maken voor mij.”
Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.