<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Podcast

Het Gedeelde Woord: de verloren zoon terugvinden

KN Redactie 2 maart 2023
image
Leo Fijen: “Ik gebruik de Bijbel intens, maar toch: als je me vraagt waar iets staat, weet ik het vaak niet.” Foto: Wikimedia Commons - Omroep RKK

De jongste zoon, de oudste zoon en de vader: Leo Fijen herkent zich in alle rollen uit de parabel van de verloren zoon. In aflevering zes van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio legt hij aan Andries Knevel uit op welke manieren hij met de Bijbel bezig is.

Het cliché dat katholieken de Bijbel niet goed kennen, leek programmamaker en uitgever Leo Fijen even waar te maken, want hij moest aan zijn gespreksgenoot Andries Knevel vragen waar de door hem gekozen passage ook alweer te vinden is. “Ik gebruik de Bijbel intens, maar toch: als je me vraagt waar iets staat, weet ik het vaak niet.”

Het verhaal van de verloren zoon – dat Fijen en Knevel terugvonden bij Lucas 15 – heeft Fijen leren kennen via de priester Henri Nouwen en zijn boek Eindelijk thuis, over Rembrandts schilderij van de bijbelse parabel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Dat heeft mij geleerd dat we allemaal de verloren zoon, allemaal de trouwe zoon en allemaal de vader zijn”, legt Fijen uit. “Dit vind ik een prachtig beeld van God, van wat ik zelf als vader meemaak, maar ook dat ik zelf ook verloren kan zijn, of trouw zonder me gehoord te voelen.”

De trouwe zoon

Andries Knevel heeft in zijn leven “heel wat preken” over Lucas 15 gehoord, vertelt hij, maar de oudste zoon konden de dominees waar de protestantse Knevel naar luisterde maar moeilijk plaatsen.

Daarom verrast het hem dat Fijen zichzelf ook af en toe in de trouwe zoon herkent, zoals bij zijn werk voor de omroep KRO-NCRV gebeurde: “We deden altijd wat we moesten doen, maar dan ging de aandacht toch naar de mensen in de showwereld. We hadden het idee dat levensbeschouwing er maar een beetje bij hing, maar dat is nu gelukkig niet meer zo.”

“Als ik zo’n psalm lees, denk ik elke keer: dat gaat ook over mij.”
- Leo Fijen

De ‘kleine dood’

Met de Bijbel is Fijen op verschillende manieren bezig. Regelmatig neemt hij de psalmen ter hand, het liefst voor het slapengaan: “De monniken noemen dat de ‘kleine dood’: je weet nooit of je weer wakker wordt, dus zorg dat je gedaan hebt wat je moet doen”, zegt hij. “Als ik zo’n psalm lees, denk ik elke keer: dat gaat ook over mij.”

Toen samen in de kerk vieren gedurende de coronatijd niet goed kon, is Fijen een huiskerk begonnen, want “hoezeer mensen er ook jubelend over zijn, ik vind digitaal vieren niks”. Het is een idee dat hij bij de protestanten heeft opgedaan, waarbij mensen in kleine kring samen uit de Bijbel lezen en elkaar vertellen wat ze daaruit leren en wat dat voor hen betekent.

‘Geweldige ontdekking’

Daarnaast is hij in zijn woonplaats medeverantwoordelijk voor de woord- en communievieringen in de kerk, waarvoor hij al zo’n twintig jaar iedere week met andere vrijwilligers de zondagse lezingen doorneemt.

https://www.kn.nl/donaties/

“Dat is voor ons een geweldige ontdekking. Daardoor zijn we vertrouwd geraakt met de Evangeliën en hebben we de verhalen goed leren kennen. We weten niet altijd waar alles staat, maar we praten er wel over.”

Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.