<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Podcast

Het Gedeelde Woord: Een trampoline om bij God te zijn

KN Redactie 9 februari 2023
image
Isabella Wijnberg: "Ik geloof echt dat God rechtstreeks met ons communiceert, ook door Zijn Woord." Foto: Houthoff.com

De Bijbel bekleedt een centrale plaats in het geloofsleven van Isabella Wijnberg. Doorheen de dag komen zelfs spontaan bijbelverzen in haar op, vertelt ze aan Andries Knevel in de derde aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio.

Voor zuster en advocaat Isabella Wijnberg zijn vers 6 en 7 uit hoofdstuk 8 van het Hooglied van grote betekenis geweest. Met name de zin “draag me als een zegel op uw hart” is voor haar “echt een geschenk geweest”, vertelt ze. Tijdens een moeilijk moment in haar leven kwam die zin spontaan in haar op. “Het was eigenlijk alsof God tegen me zei: draag me mee in dit lijden en laat me toe.”

‘Mindblowing’

De stap tot het gewijde leven was allerminst vanzelfsprekend voor haar; ze is niet gelovig opgevoed, maar kwam door een buurvrouw in contact met het geloof en de Bijbel. “Ik denk dat daar ook mijn liefde voor het Woord van God is ontstaan”, zegt ze.

Ze was een hele tijd zoekende, maar toen ze op haar zestiende in Italië het verhaal van Franciscus van Assisi leerde kennen, begon haar fascinatie met het katholicisme serieuze vormen aan te nemen. “Dat was voor mij mindblowing, dat je zo gegrepen kunt zijn door God dat je alles achter je laat.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toch is ze uiteindelijk niet het klooster ingegaan, maar is ze naast haar zusterschap werkzaam als advocaat. “Voor mij was echt duidelijk in mijn hart dat het klooster een vlucht zou zijn. Ik ben geroepen om in de wereld te zijn, maar niet van de wereld.”

Ratio en rijkdom

Het rationele van de katholieke Kerk trekt haar bijzonder aan. “De Kerk heeft een heel positief beeld van de ratio en veel documenten waar je lekker je tanden in kunt zetten. Ook met mijn ratio mag ik God zoeken.”

Dat verrast Andries Knevel, die in gesprekken met katholieken vaak hoort dat juist het zintuiglijke als grote aantrekkingskracht tot het katholicisme genoemd wordt. “Het is en-en: alles doet mee”, legt Wijnberg uit. “Juist die rijkdom is een grote vreugde.”

“De Bijbel kennen is Christus kennen.”
- Isabella Wijnberg

Bijna dagelijks slaat ze de Bijbel op een willekeurig punt open, in combinatie met gebed. “Meestal weet je ook wel of die tekst je dan echt gegeven is door de Heilige Geest. Ik geloof echt dat God rechtstreeks met ons communiceert, ook door Zijn Woord.” Ook daarbij wordt de eerder genoemde ratio aangesproken: “Hoe begrijp ik dit woord, wat is de context en de achtergrond?”

‘Trampoline’

Je kunt het Woord “als een ‘trampoline’ gebruiken om bij God te zijn”, denkt Wijnberg. “Gewoon in zijn liefde zijn, zonder iets te hoeven.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Bijbel speelt een grote rol in haar geloofsleven. “Sowieso ga ik iedere dag naar de Mis, daar heb je natuurlijk al drie lezingen uit de Bijbel. Ook bij de lofprijzing wordt de Bijbel opengeslagen. De Bijbel kennen is Christus kennen: ik heb heel vaak dat doorheen de dag verzen bij mij naar boven komen.”

Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.