<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Podcast

Het Gedeelde Woord: goede wijn behoeft geen krans

KN Redactie 16 maart 2023
image
Kerkhistoricus Paul van Geest: "Dankzij de interpretaties van mensen die mij voorgingen, zoals Augustinus of Calvijn, begin ik Jezus, dat rolmodel in het christendom, beter te begrijpen." Foto: KN - Jan Peeters

In de achtste aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio gaat Andries Knevel in gesprek met hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest. Hij vertelt hoe zijn wetenschappelijke achtergrond hem geholpen heeft om de Bijbel als praktiserend katholiek beter te waarderen.

Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en theoloog aan de universiteit van Tilburg, heeft ervoor gekozen de aflevering te openen met een bijbelfragment dat volgens hem “helemaal geen hermeneutische vertaalslagen” behoeft: “Bij bepaalde schriftpassages moet je de nodige uitleg geven, maar het fragment dat ik heb uitgezocht heeft dat niet nodig.”

Hij doelt op het laatste stukje van Matteüs 6 en het begin van Matteüs 7, “de kern van de Bergrede”. In die passage wil de evangelist volgens hem “heel erg wil benadrukken wat de toegevoegde waarde is van Christus ten opzichte van de Wet. In die passage komt hij met zulke verrassende en verlossende richtlijnen.”

Goede wijn

Het spreekwoord ‘goede wijn behoeft geen krans’ is volgens Van Geest toepasselijk op dit fragment waarin Jezus zijn toehoorders op het hart drukt de dag van morgen voor zichzelf te laten zorgen. “Bij deze passage zou iedere psycholoog zeggen: ja, zo werkt het. Ieder gelovig mens kan dat beamen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De passage doet hem denken aan Solomon, een ongedocumenteerde Ethiopische man die in het oude huis van Van Geest verblijft. Solomon verdient contant geld als schoonmaker en heeft zijn weinige eigendommen rond zijn bed staan, zodat hij meteen kan verkassen indien nodig. “Hij leeft deze passage uit de Schrift.”

Als Van Geest aan Solomon vraagt wat hij nodig heeft, krijgt hij als antwoord: “‘Ik heb niets nodig, want ik heb niets.’ Vanwege zijn juridische status is hij gedwongen om per dag te leven.”

Academisch lezen

De Bijbel als academicus lezen heeft Van Geest in zijn tijd als student in Rome geleerd: daar moesten zijn medestudenten en hij met verschillende wetenschappelijke brillen de Schrift ontleden. “Maar dat is maar één niveau van lezen”, legt hij uit.

“Mijn spiritualiteit wordt verdiept omdat ik door mijn academische achtergrond de tekst beter begrijp.”
- Paul van Geest

“Als praktiserend katholiek is voor mij de volgende spreuk leidend: ‘ik zal horen wat de Heer mij zegt’. Ik ervaar mij als een miniem onderdeeltje van de interpretatie- en communicatiegemeenschap die het christendom is.”

In de Bijbel ontmoet je een persoon die je “in tijd en ruimte nooit zult ontmoeten: Jezus Christus”, vervolgt hij. “Maar dankzij de interpretaties van mensen die mij voorgingen, zoals Augustinus of Calvijn, begin ik Jezus, dat rolmodel in het christendom, beter te begrijpen. Dát is aangesproken worden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bril

Wanneer Knevel hem vraagt of het nog lukt om de wetenschappelijke bril af te zetten bij het lezen van de Bijbel, legt Van Geest uit dat hij de benadering van de Bijbel als wetenschapper en als katholiek kan scheiden, “maar mijn spiritualiteit wordt verdiept omdat ik door mijn academische achtergrond de tekst beter begrijp.”

Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.