In de vijfde aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio heeft Andries Knevel Thomas Quartier tegenover zich. Het tweetal bespreekt Quartiers visie dat je aangesproken voelen primair is als het om bijbelteksten gaat.
Benedictijn en theoloog Thomas Quartier heeft ervoor gekozen om het gesprek met Andries Knevel te openen met een tekst van de profeet Ezechiël. De keuze daarvoor lag voor de hand, omdat Quartier in zijn jaar als Theoloog des Vaderlands zich in het thema profeten heeft vastgebeten. “Je hebt een paar hele bekende zoals Jesaja, maar ‘profeet’ is ook een modewoord geworden: is Greta Thunberg ook een profeet?”, vraagt hij zich af.
De bijbelse profetenboeken zijn geen teksten die hem “met de paplepel zijn ingegoten”, aldus de benedictijn. Dat geldt ook voor Ezechiël. De gekozen passage leerde Quartier kennen via Bob Dylan, die hij zijn “vijfde evangelist” noemt. “De Joodse Dylan gebruikt vaker bijbelteksten en refereert in een van zijn werken aan Ezechiël. Door hem ben ik die profeet gaan lezen.”
Quartier leest Ezechiël 12 voor, waarin de profeet, die leeft “te midden van een weerspannig volk”, wordt opgeroepen om in ballingschap te gaan. “Wat mij aanspreekt is dat ‘in ballingschap gaan’”, zegt hij.
“Daar herken ik me heel erg in. Als je niet ergens het gevoel hebt te leven in een wereld die met dichte oren en ogen de werkelijkheid negeert, zal je niet snel geneigd zijn in een klooster te gaan wonen.”
Quartier noemt zichzelf een “positief type”, maar herkent de verontwaardiging over het volk om het “mensenkind” heen, zoals God de profeet aanspreekt. “Ziet nou niemand wat er allemaal mis is in de wereld?”, vraagt hij zich af.
“We hebben in onze samenleving te maken met een erosie van religieuze kennis.”
- Thomas Quartier
Dat bracht hem ook op een andere weg: “Een monnik verstopt zich in zekere zin, maar mijn keuze is ook een signaal: mijn roeping tot het kloosterleven is ook een getuigenis.”
“De Bijbel lezen is voor mij zoekend lezen”, vertelt Quartier over de plaats die de Schrift in zijn geloofsleven inneemt. “Een tekst moet mij bij vragen brengen en niet bij antwoorden. Die moet mij aanspreken.”
Wanneer Knevel hem vraagt of met zo’n zienswijze de kennis van de Bijbel in de loop der generaties niet steeds minder wordt, zegt Quartier dat zijn zeer gelovige oma niet eens een Bijbel had. “We hebben in onze samenleving te maken met een erosie van religieuze kennis. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat dat mensen wel blijft aanspreken in het leven?”
“Dat is belangrijker dan kennis hebben, dan een bepaalde techniek beheersen”, aldus Quartier. Hij komt bij wijze van voorbeeld weer uit bij Bob Dylan, die hij vergelijkt met Bach: hoewel Bachs muziek muzikaal-technisch knapper in elkaar zit, wordt hij door Dylan meer geraakt. “Het belangrijkste is om een bepaalde muzikaliteit te ontwikkelen”, zegt hij – ook voor de Bijbel.
Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.