fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Podcast

Het Gedeelde Woord: Verlangen groter dan alleen woorden

KN Redactie 16 februari 2023
image
Pater Hugo Beuker: "De levende God met wie ik een band heb opgebouwd herken ik slecht uit veel Bijbelse teksten."

Pater en kluizenaar Hugo Beuker heeft een naar eigen zeggen ‘problematische’ verhouding met de Bijbel omdat hij God er vaak niet in herkent; ‘abstracte’ voorstellingen helpen hem om God makkelijker te benaderen, vertelt hij aan Andries Knevel in de vierde aflevering van de podcast Het Gedeelde Woord van Katholiek Nieuwsblad en Groot Nieuws Radio.

Pater Hugo Beuker heeft het bijbelboek Ecclesiasticus, oftewel de Wijsheid van Jezus Sirach meegenomen naar de studio. Pater Hugo vertelt dat het boek vooral in de oude liturgie van voor het Tweede Vaticaans Concilie vaak voorkomt als eerste lezing in de Mis.

“Dat maakt dat ik er extra op gesteld ben, omdat ik er voortdurend mee geconfronteerd word”, aldus de pater, die in zijn kluis in het Groningse Warfhuizen met enige regelmaat volgens de oude liturgie viert. “Net als de Psalmen, die het hele koorgebed dragen, is het een van de boeken waar ik de hele dag in rond ‘dobber’.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Deuterocanoniek

Voor presentator Andries Knevel is deze keuze een verrassing, want dit deuterocanonieke boek komt niet voor in de protestantse Bijbel die hij gebruikt. Pater Hugo begrijpt dat goed: hij is zelf in een Nederlands hervormd gezin geboren en werd als tiener pas katholiek. “Toen ik net katholiek geworden was, was het heel spannend dat er ineens meer bijbelboeken bijkwamen”, zegt hij. “Maar die zijn zo passend bij de rest, dat ik nu goed moet nadenken welke boeken wel en niet deuterocanoniek zijn.”

“Mijn verlangen is groter dan alleen woorden.”
- Pater Hugo Beuker

In de gekozen verzen is een vrouw aan het woord die over haar eigen wijsheid spreekt. “Dit gaat over God zelf, de tweede persoon van de Drie-eenheid, de Zoon, die hier in een vrouwelijke gestalte wordt opgevoerd.” Pater Hugo legt uit dat hij vaak “last heeft” van het klassieke godsbeeld, maar dat deze tekst hem helpt om zich God iets abstracter voor te stellen. “Zo wordt Hij wat natuurlijker te benaderen.”

Glas-in-loodraam

De verhouding die pater Hugo met de Bijbel heeft is “een beetje problematisch”, weet Knevel. Pater Hugo heeft altijd met de Bijbel geworsteld, ook voordat hij religieus werd. “Mijn verlangen is groter dan alleen woorden”, legt hij uit. Met het godsbeeld uit het Oude Testament heeft hij bijvoorbeeld moeite; niet zozeer vanwege predicaten als ‘wreed’ of ‘autoritair’ die mensen vaak op de God uit het Oude Testament plakken, “maar de levende God met wie ik een band heb opgebouwd herken ik slecht uit veel Bijbelse teksten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op Knevels vraag of zijn godsbeeld dan geen eigen creatie is, antwoordt pater Hugo dat dat voor iedereen in zekere mate geldt, “want jouw beeld is het licht van God dat door jouw glas-in-loodraam valt, met jouw kleurtjes. Dat moet altijd uitgezuiverd worden. Maar ik ben natuurlijk wel compleet verslingerd aan Jezus Christus, die zich openbaart in de Bijbel. Jezus ken je niet buiten Bijbel om.”

Het Gedeelde Woord is een co-productie van Groot Nieuws Radio en Katholiek Nieuwsblad. Luister/abonneer via Spotify of Google Podcast.