fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Ready Player One

Hettie van der Ven 12 april 2018
image

“De realiteit is het enige wat echt is.” Het zijn de laatste, tamelijk voor de hand liggende woorden in Ready Player One. Spendeer niet al je tijd achter je computer en wees alert op escapisme, zo kan het zinnetje ook geïnterpreteerd worden.

Het is een moralistische les waar weinigen bezwaar tegen zullen hebben. Toch spendeert de regieheld van Hollywood Steven Spielberg (71 jaar inmiddels) 140 minuten en 175 miljoen dollar om tot dit tamelijk evidente einde te komen.

De wereld in 2045

Het gaat in Ready Player One dan ook duidelijk niet om de boodschap of de ontwikkeling van de personages. De nieuwste speeltuin van Spielberg is eerst en vooral een ode aan de popcultuur (films, muziek en games) van de jaren tachtig.

Het is 2045. De wereld is nagenoeg ingestort. De bandbreedterellen zijn achter de rug, pizza’s worden per drone bezorgd. Mensen wonen in grauwe, deprimerende wijken, gebouwd van gestapelde containers. Problemen worden niet meer aangepakt of opgelost.

Overleven is het credo

Overleven is het credo. Geen wonder misschien, dat iedereen permanent een VR-bril draagt en toevlucht neemt tot de digitale wereld, ‘OASIS’ genaamd. Daar kan alles, van skiën op de piramides tot de Mount Everest beklimmen met Batman. “De echte wereld is alleen nog goed voor eten, slapen en toiletbezoek”, zo klinkt het.

James Halliday, de schepper van OASIS, is inmiddels overleden en heeft behalve zo’n vijfhonderd miljard dollar ook drie geheime sleutels achtergelaten in het door hem geschapen Utopia. Wie deze vindt, komt bij het digitale Easter Egg, goed voor de miljardenbuit en de regie over OASIS.

Strijd tussen goed en kwaad

De onopvallende tiener Wade Watts probeert als zijn knappe, heldhaftige digitale alterego Parzival het ei te bemachtigen. Met hem natuurlijk velen, waardoor in razend tempo de onvermijdelijke strijd tussen goed en kwaad losbarst. Spielberg is met zijn Ready Player One daarmee vrij trouw aan het gelijknamige boek uit 2011, de sciencefictionbestseller van auteur Ernest Cline.

Ready Player One biedt het meeste vermaak met het zoeken naar jaren tachtig-iconen. De auto uit Back to the Future, T-Rex uit Jurassic Park, KingKong en de moordlustige pop Chucky, ze komen allemaal voorbij op aanstekelijke deuntjes als ‘Jump’ van Van Halen.

Ready Player One is daarmee vooral een duizelingwekkende maar vermakelijke parade aan (deels door hemzelf) gecreëerde iconen uit Spielbergs’ jeugd. 

Film: Ready Player One (2018), Verenigde Staten, 140 min. Regie: Steven Spielberg, met o.a. Tye Sheridan, Olivia Cooke en Ben Mendelsohn.