<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Begeleiden, onderscheiden, integreren

Jan Peeters 15 november 2018
image

Er is nog altijd veel te doen rond Amoris Laetitia (AL), het document dat paus Franciscus schreef na de twee gezinssynodes van 2014 en 2015. Soms lijkt het alsof Jan en alleman er, volledig naar eigen inzicht, mee aan de haal gaan.

Er zijn zelfbenoemde pausinterpretators die, bij ontbreken van enige correctie, vooral hun eigen ideetjes lijken te spuien. Omgekeerd zijn er lieden die AL nog net niet neerzetten als het werk van Beëlzebub zelf.

Handleiding

Maar zonder dollen: zelfs nationale bisschoppenconferenties brengen er elkaar tegensprekende verklaringen over uit. Dus wat doe je nu in de concrete complexe situaties waarin mensen verzeild raken? Wat zeg je als bisschop tegen je pastores? Wat doe je als parochieherder als je meent dat je bisschop het niet helemaal begrepen heeft? En wat moet je als niet-theologisch gevormde leek met AL? Zijn er nu al concrete richtlijnen uit te destilleren?

Drie priesters hebben de handen ineen geslagen om daar iets van een antwoord op te formuleren. Zij schreven het boekje Begeleiden, onderscheiden, integreren, dat als ondertitel meekreeg: Handleiding voor een nieuwe gezinspastoraal vanuit de exhortatie Amoris Laetitia.

Heldere taal

Zij zijn uitgegaan van enkele belangrijke leessleutels, waaronder dat AL in zijn geheel gelezen en begrepen moet worden. En dat dat begrijpen alleen kan, zoals kardinaal Gerhard Müller vaak heeft benadrukt, in het kader van wat de Kerk altijd geleerd heeft.

In heldere taal geschreven, nuchter en de dingen bij hun naam noemend heeft dit drietal een zinvolle bijdrage geschreven. Het is onlangs als coproductie verschenen bij De Boog/Betsaida en kreeg een warme aanbeveling van kardinaal Wim Eijk.

José Granados, Stephan Kampowski en Juan José Pérez-Soba, Begeleiden, Onderscheiden, Integreren – Handleiding voor een nieuwe gezinspastoraal vanuit de exhortatie Amoris laetitia. Uitg. De Boog/Betsaida, pb., 207 pp., € 14,75, ISBN 9789062570744

 

 

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.