fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Augustinus voor mensen van nu

Pieter Derdeyn 6 februari 2020
image

“Het zijn slechte tijden! Het zijn moeilijke tijden! Dat zeggen de mensen tenminste. Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.”

Bekende woorden van de heilige Augustinus, die ons nog steeds verrassen en even doen stilstaan of juist in beweging zetten. In onze dagen is deze kerkleraar niet voor niets in. Ook Hans Alderliesten vond bij Augustinus inspiratie om de mensen van nu wat wijze raad aan te bieden.

Reflecties

In één zin omvat zijn boekje 52 reflecties van telkens twee bladzijden, vertrekkend van een citaat van Augustinus, gevolgd door een duiding rond het thema, met als slot een toepasselijk, uit het leven gegrepen verhaal.

Om te beginnen dus telkens een krachtig citaat van de heilige, geplukt uit zijn brede oeuvre. Ze klinken in deze vertaling niet oubollig, en ook niet al te scherp. Ze lezen vlot en zijn toegankelijk voor wie enigszins open minded is.

Universele thema’s

Elk citaat is het uitgangspunt voor de bezinning die volgt. De thema’s zijn universeel, modern en relevant: hoe ga je om met keuzes, tijdbesteding of bezit, met boosheid en teleurstelling, met regels en straffen, liegen en lunchen, lijden en dood, geloof en liefde?

De thema’s zijn vooral geplukt uit het maatschappelijke leven. Niet voor niets is Alderliesten adviseur maatschappelijke vraagstukken, naast de verschillende bestuurlijke functies die hij bekleedt. Hier en daar kruidt hij zijn overwegingen met een snuifje management, politieke anekdotes of een statistiekje.

Licht en luchtig

Alderliesten schrijft licht en luchtig, terwijl hij zachtjes schudt aan ons prioriteitenlijstje. Je vindt er eerder milde suggesties dan pasklare antwoorden of duidelijke stellingen. Het is aan de lezer om even stil te staan bij zijn gewoontes en de les te trekken.

De horizontale dimensie komt wel aan bod, maar de verhouding tot God is op zich geen hoofdfocus. Op die manier raakt het wat op de achtergrond dat we in moeilijke en drukke tijden slechts rust vinden in God, zoals Augustinus’ radicale bekering (en een ander bekend citaat van hem) duidelijk maakt.

Lauw

Alderliesten schrijft mooi en raak, voor wie van een warme, comfortabele aanpak houdt. Een ander echter zal het wat lauw vinden smaken en de vurigheid van de kerkvader missen. Zal dit boekje je uit je stoel doen opstaan?

Hans Alderliesten, Augustinus voor mensen van nu. Uitg. KokBoekencentrum, 128 pp., € 17,-, ISBN 978 90 435 3275 4