<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Bevrijder van een volk

Pieter Derdeyn 7 december 2018
image

Met een boeiend en actueel boekje wil postulator Bart Geryl de weg naar zaligverklaring van pater Constant Lievens s.j. (1856-1893) nieuw leven inblazen, 125 jaar nadat de dienaar Gods dit leven verliet. De kracht van het boek ligt in het bijzondere verhaal van pater Lievens, die slechts 24 was toen hij in 1880 vanuit het West-Vlaamse Moorslede naar India trok. Met een brandend hart en vol ijver kwam hij aan in Chotanagpur bij de Adibasi.

Economische uitbuiting

De missie bij deze inheemse stammen bleek tot dan toe niet succesvol. Tot iemand de pater toevertrouwde: “Als je wilt dat ze christen worden, neem dan hun verdediging op in de kwesties van landpacht en dwangarbeid.” De Adibasi kreunden namelijk onder economische uitbuiting door grootgrondbezitters, die woekerrentes vroegen voor de lening om de pacht te betalen en geen kwijtschrift gaven, zodat ze soms tweemaal moesten betalen.

Terwijl dit het land betrof dat hun voorouders in cultuur hadden gebracht. Lievens besloot om de illegale praktijken van de landheren met een vloedgolf aan rechtszaken in te dammen, zonder tegen de regering in te gaan.

Een oprecht hart

Van heinde en ver kwamen tribals de pater opzoeken, die vele zaken won en zelfs de nationale pers achter zich kreeg. De hoop die Lievens gaf, opende het hart van de tribals. Door hun grootste last te helpen dragen, zag men in hem een vriend en werd men christen met een oprecht hart.

Een massale bekeringsgolf volgde. 25.000 mensen doopte hij en nog eens vijftigduizend anderen zouden onder zijn invloed christen geworden zijn. Zieltjeswinnerij? Pater Lievens: “Om zielen van de Helle te verlossen en naar den Hemel te voeren, zoude men niet door het vier springen?”

Boeiend leven

Na tien jaar was zijn zwaar gehavende gezondheid gebroken. Nog erger was het besluit van de aartsbisschop om in de missie enkel onderwijs te bieden. Omdat nieuwe hulpvragen over hun land geweigerd werden, voelden velen zich verworpen en brokkelde Lievens’ levenswerk af. Gekweld stierf hij op 7 november 1893, amper 37 jaar. Toch werd zijn werk verder gezet, bloeide er in India een nieuwe Kerk en werd er een wet aangenomen die het niet-tribals verbood om land van tribals te bezitten.

Als dit geen boeiend leven is voor een boek, aangevuld met talrijk beeldmateriaal, actuele gegevens en inspirerende getuigenissen. ‘Voor ons is hij al heilig’, klinkt het in India.

Bart Geryl, Bevrijder van een volk. De dienaar Gods pater Constant Lievens s.j. (1856-1893). Uitg. Halewijn, pb., 96 pp., € 10,95, ISBN 978 90 8528 506 9

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.