<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Bisschop voor de mensen

Peter Doorakkers 14 februari 2019
image

Jan van Burgsteden kwam de tijden van polarisatie door, door zich steeds opnieuw te richten “op authenticiteit” in plaats van op “tweestrijd”, vertelt hij ergens in dit interviewboek.

Authenticiteit, dat wil zeggen, “proberen te leven op de wijze zoals de stichter van onze congregatie dat voor ogen had, dus vanuit het charisma dat hij van de Heilige Geest had ontvangen en dat bekrachtigd was door het pauselijk gezag”.

In alle eenvoud

Al lezend bekruipt je het gevoel dat dat inderdaad precies is wat Van Burgsteden zijn leven lang heeft gedaan, en ook als emeritus-hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam nog steeds doet: in alle eenvoud rustig zijn roeping als pater sacramentijn beleven.

In alle bescheidenheid bovendien, en grotendeels achter de schermen; Van Burgsteden komt uit dit gesprek met journalist Christian van der Heijden naar voren als iemand die de zaak – Gods zaak dus – centraal stelt, niet de persoon. Dat blijkt al meteen op de eerste pagina’s. Als hem gevraagd wordt naar wat alledaagse zaken, druipt de verbazing van de bisschop bijna van het papier: “Vindt u dat echt belangrijk om te weten?”

Rode draad

Jan van Burgsteden werd in 1935 geboren als telg in een groot boerengezin waarin het geloof centraal stond. “Het was een biddend gezin”, vat hij dat bondig samen, waarin hij al jong besloot priester te willen worden. “Dat werd nog eens bevestigd nadat ik op 8 december van het jaar dat ik mijn eerste communie had gedaan aan het einde van de Mis in de kerk aan het bidden was en ik een innerlijke stem hoorde die zei ‘Je moet priester worden’.”

Het zou leiden tot een lang leven als religieus: in 2018 vierde Van Burgsteden dat hij zestig jaar sacramentijn was, op 15 maart van dit jaar volgt zijn 55-jarig priesterjubileum. Wie naar de rode draad in dit leven zoekt, hoeft niet ver te kijken: het is de liefde voor het gebed en vooral de Eucharistie die hem gaande houden.

Levens- en geloofwijsheid

Zoals de meeste interviewboeken, kabbelt ook deze tekst soms wat. Toch zit er in de pagina’s veel levens- en geloofswijsheid samengebald. “Ik was en ben me ervan bewust dat geen enkele activiteit vrucht kan dragen als ze niet uitgaat van God en als ze niet door Hem tot voltooiing gebracht wordt”, zegt Van Burgsteden ergens.

Dat hoor je vaker, maar uit de mond van deze man gelóóf je het ook. Inderdaad, authentiek.

Christian van der Heijden, Jan van Burgsteden. Bisschop voor de mensen. Uitg. Adveniat, 136 pp., € 18,95, ISBN: 978 94 9209 382 0

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.