fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Brief aan een lijdende Kerk

Peter Doorakkers 11 juli 2019
image

“Wie kan ontkennen dat een diepe en aanhoudende corruptie het Mystieke Lichaam van Christus is binnengedrongen? Wie is er zo blind, dat hij niet ziet dat dé behoefte van onze tijd een zuivering van de Kerk is?” Was getekend: Robert Barron, hulpbisschop van Los Angeles en internationaal bekend vanwege zijn evangelisatiewerk via moderne media (youtube.com/user/wordonfirevideo).

Hartenkreet

Dat klinkt niet al te opgewekt – en dat is het natuurlijk ook niet. De quote komt uit een boekje dat Barron zelf een “hartenkreet” noemt, uitgelokt door de begrijpelijke vertwijfeling onder veel Amerikaanse katholieken na wéér een jaar vol misbruikschandalen, met als triest dieptepunt de zaak McCarrick. Kortweg: waarom zou ik eigenlijk nog bij deze Kerk willen horen?

In Brief aan een lijdende Kerk betitelt Barron de al decennia dooretterende misbruikcrisis als “het meesterwerk van de duivel” – een geestelijk probleem dus, dat niet opgelost zal worden met alleen maar menselijke maatregelen, hoezeer die ook genomen moeten worden. Hij plaatst het misbruik in een bijbels en kerkhistorisch perspectief, wat de diepte van de crisis aantoont én enige nuance aanbrengt. We’ve been here before, schrijft hij ergens: we hebben dit eerder meegemaakt én eerder overwonnen.

Blijven en vechten

De kern van zijn betoog is helder: er is nóóit een goede reden om de Kerk te verlaten, omdat zij de mens ondanks alles God brengt. Een crisistijd als deze roept iedere katholiek op te blijven en te vechten. Hoe? Het antwoord is even eenvoudig als uitdagend: door een heilige te worden, “gekenmerkt door heiligheid natuurlijk, maar ook door intelligentie, inzicht in de cultuur en de bereidheid iets nieuws te proberen”.

Zeker, Letter to a suffering Church is in eerste instantie aan Amerikaanse katholieken gericht. Maar om met Paulus te spreken, als één deel van het Lichaam lijdt, lijdt het hele Lichaam. De crisis is ook de onze – net als de remedie. Geen nieuwe boodschap, maar wel een die een blijvend beroep op ons doet: “Ergens in de Kerk bevindt zich precies op dit moment een nieuwe Benedictus, een nieuwe Franciscus, een nieuwe Ignatius, een nieuwe Teresa van Calcutta, een nieuwe Dorothy Day. Dit is jullie tijd!”

Bishop Robert Barron, Letter to a suffering Church – A bishop speaks on the sexual abuse crisis. Uitg. Word on Fire, 106 pp., €1,-. ISBN: 978 1943 24348 8. Buiten de VS alleen verkrijgbaar als e-book, zie www.sufferingchurchbook.com.