<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Een ongewoon huwelijk

M. Orban 8 februari 2019
image

Al ruim zevenduizend jaar schrijven mensen verhalen en al eeuwen drukken we boeken. Toch weet af en toe een auteur zo’n bijzondere, nieuwe invalshoek te kiezen dat je als lezer de behoefte hebt om je hoed af te nemen voor de schrijver.

Dat is zeker het geval bij de prachtige roman Een ongewoon huwelijk. Een spetterend liefdesverhaal dat heerlijk begint met een veelbelovend Afro-Amerikaans jong stel.

Ze zijn anderhalf jaar getrouwd en dolverliefd – met de angsten en jaloezie die een prille, gepassioneerde liefde eigen is. En met de intentie: onze liefde is voor altijd. Beiden werken ze aan hun bloeiende carrière: Roy in de zakenwereld, Celestial als kunstenares.

Uit elkaar gerukt

Maar dan worden ze onverwachts uit elkaar gerukt, als Roy onterecht wordt beschuldigd voor een verkrachting en in de gevangenis belandt. Jones geeft beide echtelieden de ruimte om hun kant van het verhaal te doen. Zo leef je mee met Roy die wegkwijnt in de gevangenis en onzeker is over zijn ‘nutteloosheid’ als echtgenoot.

Maar ook met Celestial, die niet alleen haar man mist, maar ook door moet leven. Maar hoe? “Ons huis is niet zomaar leeg, ons huis is leeggehaald. Liefde neemt ruimte in je leven, maakt plaats voor zichzelf in je bed. Onzichtbaar nestelt het gevoel zich in je lichaam, stroomt het door al je bloedvaten en klopt het in je hart. Als dat verdwenen is, klopt er iets niet meer.”

Complexiteit van relaties

Een indringend element in het verhaal is dat Celestial net (eindelijk) zwanger blijkt als Roy wordt opgepakt. Uit wanhoop pleegt ze abortus, want hoe moet je leven als zwarte, alleenstaande moeder? Gevoelens van berouw, angst Gods genade kwijt te zijn en het gemis van een baby blijven op de achtergrond van het verhaal doordreunen. Ook beïnvloedt het, zachtjes op de achtergrond, hun relatie.

Om haar pijn een plek te geven, maakt Celestial kunstzinnige babypoppen van stof die allemaal op Roy lijken, waarmee ze prijzen wint. Dit alles maakt het boek niet zwaar of zeurderig, maar juist intenser en diepgaander. Een ongewoon huwelijk is een heel mooi, hartveroverend verhaal, met boeiende psychologische kwesties over de complexiteit van relaties.

Tayari Jones, Een ongewoon huwelijk. Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde. Uitg. HarperCollins, 352 pagina’s: 352, € 19,99, ISBN: 978 94 02730 00 5

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.