Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er heel wat Nederlanders die vanuit hun geloof de keuze maakten om als verzetsstrijder hun leven op het spel te zetten voor de vrijheid en voor de levens van andere mensen. Veel van hun verhalen zijn bekend, maar als er een protestantse verzetsheldin is die meer katholieke aandacht zou mogen krijgen, is het Corrie ten Boom (1892-1983) wel.
Ten Boom werd in de jaren twintig de eerste vrouwelijke horlogemaker van Nederland, een vak dat ze van haar vader geleerd had. Toen de oorlog uitbrak, werden het huis en de winkel van de familie Ten Boom in Haarlem al gauw een schuilplaats voor wie door de bezetter werd bezocht.
Joden en verzetsstrijders konden zich verstoppen in een geheim kamertje in de woning. Voor Ten Boom en haar gelovige familie was het niet meer dan vanzelfsprekend om anderen zo te helpen.
Het meisje uit de Barteljorisstraat is een vertaling van The Watchmaker’s Daughter door de Britse schrijfster Jean Watson. Op de wat misleidende titel na – alleen de eerste paar hoofdstukken spelen in Ten Booms jeugd – is dat boek kundig vertaald door Martine Jonker.
Het meisje uit de Barteljorisstraat is een spannende jeugdroman voor lezers vanaf een jaar of tien. Met name de gelovigheid van Ten Boom krijgt ruim baan, wat in het licht van haar latere werk als evangelist en haar diverse boeken geheel op zijn plaats is. Bij ieder hoofdstuk worden ook nog een paar thematische (geloofs)vragen ter verdieping aangeboden.
De familie Ten Boom werd in 1944 verraden en gevangengezet. Corrie ten Boom kwam terecht in Kamp Vught en daarna in concentratiekamp Ravensbrück met haar zus Betsie. De verschrikkingen die ze daar meemaakte konden haar niet breken, gepantserd als ze was door haar rotsvaste geloof.
Na de oorlog zou Ten Boom uitgroeien tot een voorvechtster van de vergeving. Vergeving die ze ook persoonlijk beoefende: ze wist haar verbittering tegenover de man die haar had verraden en de kampbewakers van Ravensbrück te overwinnen door hun vergiffenis te schenken voor hun daden.
|
|
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.