fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Houvast voor je relatie

Pieter Derdeyn 1 maart 2021
image

Met De vijf talen van de liefde oogstte Gary Chapman heel wat bekendheid, ook binnen katholieke kringen. Wie is die Chapman? In zijn biografie lezen we dat hij in 1971 als voorganger aan de slag ging bij een baptistengemeente, maar in zijn geschriften hoor je een modern en ervaren huwelijkstherapeut, wat hij toch al zo’n veertig jaar is.

Mentale kapstok

Zijn succes als auteur ligt zeker in de eenvoud en bruikbaarheid van zijn teksten. Al mist zo’n aanpak wel nuance, zijn kracht ligt erin dat hij een handige mentale kapstok biedt voor het leven in de praktijk. Ook dit boekje Houvast voor je relatie draait rond vijf eenvoudige adviezen. En geef toe: wie kan er nu aan meer dan vijf punten tegelijk werken in een relatie? En dat je aan een relatie moet werken, weet iedereen die voorbij de roze bril van de verliefdheid is geraakt. Chapman maakt zijn laatste boekje actueel door de spanningen te benoemen die Covid-19 veroorzaakt in relaties, al levert dat niet veel extra’s op.

Uit de vele aandachtspunten die in relaties niet ontbreken, kiest Chapman er dus vijf uit. Hij begint met de vermaning om te stoppen met verbale bommen te gooien. Bedenk in plaats daarvan eens met welke woorden van dankbaarheid man en vrouw elkaar kunnen verrassen, zegt hij. Als de uitbarstingen zijn gestopt, kun je beginnen met emotionele muren af te breken door elkaar te vergeven. Vervolgens moet je ontdekken wat de liefdestaal van je partner is en moet je in je partner een teamspeler leren zien. Tot slot volgt het engagement om tijd te nemen om invoelend naar elkaar te luisteren. Bij elk van deze adviezen krijg je nog enkele gerichte vragen om met elkaar in gesprek te gaan of een aanzet voor de praktijk. Ook als je partner niet mee wil werken, krijg je bemoedigende tips om alleen aan de slag te gaan.

Comfortabel en menselijk

Alles bij elkaar niets baanbrekends. Ook de vele voorbeelden uit zijn praktijk, die ervoor zorgen dat je je gemakkelijk inleeft, zijn een typisch recept voor dergelijke literatuur. Wel voelt de toon comfortabel en menselijk. Het boekje confronteert; het is realistisch en niet naïef. Maar het blijft bemoedigend en opbouwend. Het belang van de sacramenten en het gebed moet je er wel zelf bij lezen.

Een aanrader voor iedereen die met een kleine investering een groot werk wil verrichten. Veel tijd en moeite kost het vlot leesbare boekje niet. En Chapman zelf geeft alvast vanuit zijn praktijk aan dat je relatie er zeker (nog) beter van wordt.

Gary Chapman, Houvast voor je relatieUitgeverij: Ark media Pagina’s: 96 | € 13,90 ISBN 978 90 33802 42 3