<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Íwein, de Ridder met de Leeuw

Pieter Derdeyn 19 november 2020
image

Tijdens een groots Pinksterfeest aan het hof van koning Arthur vertelt ridder Kalogrenant over zijn avonturentocht en de vernedering die hij opliep door toedoen van de bronkoning Askaloon. Prompt trekt ridder Íwein op pad om dit euvel recht te zetten. Hij verslaat de sterke Askaloon maar wordt smoorverliefd op diens treurende koningin, terwijl Askaloons hele hof hem wil doden.

Nadat hij uiteindelijk haar liefde wint en haar huwt, verlaat hij op een dag het hof om op toernooi te gaan met zijn oude vrienden. Wanneer hij te lang wegblijft, laat de koningin weten dat ze hem verstoot. De oneer, de spijt en de liefde zetten Íwein in het zadel voor een hele reeks nieuwe avonturen om zijn geliefde weer voor zich te winnen en zijn trouw te bewijzen.

Kleinmenselijke kanten

Ondertussen ben je als lezer al helemaal in het verhaal getrokken en sta je ervan versteld hoe ongelofelijk boeiend die ridderromans toch zijn. Als excuus voor je tijdsbesteding kan je dan toch aanvoeren dat er heel wat uit te leren valt. In de groei van het hoofdpersonage ligt steeds een goede portie moraal besloten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

En ja, wij hebben nog altijd dezelfde kleinmenselijke kantjes als die ridders en prinsessen van rond het jaar 1200. Schrijver Hartmann von Aue legt ze allemaal bloot en laat de lezer zich inleven in hun psychologie. De geroemde ridders hebben gemeen dat ze iets op hun kerfstok hebben dat ze moeten herstellen. Hun belevenissen maken hen wijzer en brengen hen dichter bij hun maatschappelijke rol.

Meer ethische diepgang

Hartmann volgt in deze versroman, door Wieke Schultink-Dolk mooi in modern proza omgezet, het oorspronkelijke Oud-franse Yvain van Chrétien de Troyes. Hij houdt diens verhaallijn en stijl aan, al legt hij er meer ethische diepgang in. “Als je beloond wilt worden met geluk en aanzien, moet je streven naar ware menslievendheid”, zo opent de proloog.

De waarden en deugden van de hoofse liefde en het ridderethos komen rijkelijk aan bod. Ook God wordt voortdurend betrokken en om zegen gesmeekt. De leeuw die Íwein bijstaat, symboliseert voor sommigen dan ook Christus. Het allerlaatste vers concludeert in ieder geval: “Ik hoop dat God ons geluk en aanzien geeft.” Kon onze jeugd deze actieheld maar op zijn schermen volgen!

Hartmann von Aue, Íwein, de Ridder met de Leeuw. Een middeleeuwse Arthurroman. Uitg. Verloren, 178 pp., € 19,-, ISBN 978 908 704 858 7

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.