fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Jezus Christus als gids

Joris Schröder 12 september 2019
image

Onder de huidige Godzoekers – mensen met een authentiek christelijk spiritueel verlangen – leeft een sterke vraag naar begeleiding. Het succes van auteurs als Henri Nouwen en Anselm Grün laat zich mede daaruit verklaren. Coaching om beter je persoon te kennen en zo je levensopdracht te ontdekken, de roeping die bij jou past, is een behoefte vanuit het bedrijfsleven, de welzijnssector en ook vanuit het christelijk geloof.

De katholieke Kerk kent daarin een sterke traditie: de retraite, bij voorkeur met persoonlijke begeleiding, die in de regel aansluit bij de Geestelijke Oefeningen (1548) van Ignatius en vaak door jezuïeten wordt gegeven.

Het gaat daarbij om mijn bewogenheid vanuit Jezus Christus en rekening houdend met onze menselijke en gelovige individuele ontwikkeling. Op die manier krijgt onze levenswijze een geordend patroon vanuit onze biddende betrokkenheid op de Heer.

Korte hints

Pater Franz Jalics s.j., ruim 90 jaar oud en met wortels in Hongarije, Argentinië en Duitsland, heeft ook in het Nederlands al enkele publicaties op zijn naam. Hij is een ervaren begeleider. In vier stappen en hoofdstukken neemt hij ons bij de hand: harmonie, roeping, stilte, zijn.

Telkens komt Jezus vanuit het Evangelie zelf aan het woord en geeft Jalics korte hints, zodat wij ons door Hem persoonlijk bevraagd weten, want “waar uw schat is, daar is ook uw hart” (Mt. 6,21). Vooral de ontmoeting van Jezus met de rijke jongeman (Lc. 18,18 – 30), op zoek naar het ware en eeuwige leven, biedt in elke fase nieuwe aanknopingspunten. Heel praktisch is dat de citaten uit de Bijbel in extenso worden afgedrukt.

Concrete aanwijzingen

Zowel voor de begeleider als voor de man of vrouw die op weg is – de lezer – worden korte concrete aanwijzingen gegeven, zoals over onze lichaamshouding bij het gebed, obstakels van bezit, macht en eerzucht, over de zin van een morgengebed en het christen zijn in gemeenschap. Aan de Kerk mag je lijden, “maar innerlijk voortdurend morren is niet de juiste weg. Wij moeten leren te aanvaarden wat wij niet kunnen veranderen; erbij blijven vanuit een innerlijke vrede, ook als het niet goed gaat; vechten met een verzoend hart”.

Jalics biedt een sterke structuur, maar dwingt volgens mij niet – al kan men daar anders over denken (Trouw 28 augustus). Hij veronderstelt wel dat men zich indringend laat bevragen en zich oprecht wil bekeren. Vaak doe ik dat onvoldoende, maar het lijkt me wel de weg van het Evangelie te zijn.

Franz Jalics, Jezus Christus als gids – Geestelijke begeleiding in het Evangelie. Uitg. Berne Media/Carmelitana, 156 pp., €16,90, ISBN: 978 90 89723 20 8