fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Mannen en vrouwen komen uit Eden

Peter Doorakkers 29 augustus 2019
image

Als de katholieke sociale leer inderdaad ‘het best bewaarde geheim van de Kerk’ is, zoals vaak wordt beweerd, dan wordt zij daarin dicht op de hielen gezeten door de Theologie van het Lichaam. Zeker in onze contreien, het harde en goede werk van een handjevol sprekers en schrijvers niet te na gesproken.

Uitgeverij Betsaida zette in 2016 al een reuzenstap door de catecheses van paus Johannes Paulus II over huwelijk, seksualiteit en man- en vrouw-zijn integraal uit te geven. Dat leverde een boek op dat niet alleen vuistdik is, maar ook niet al te eenvoudig. De Poolse paus was een diepzinnig denker, bovendien verschilde zijn Slavische denktrant nogal van onze westerse, lineaire manier van redeneren.

Laagdrempelig werk

In een poging het materiaal ook voor niet-theologen en -filosofen te ontsluiten, publiceert Betsaida nu dit studiegidsje van de Amerikaanse theologe Mary Healy in het Nederlands. Dat mag zonder meer toegejuicht worden.

Mannen en vrouwen komen uit Eden is een laagdrempelig werk, waarmee je je ook zonder theologisch-filosofische scholing in dit levendige denken kunt verdiepen. Bij voorkeur gebeurt dat trouwens samen met anderen. Healy geeft nuttige tips voor een vruchtbare groepsdynamiek, en ieder hoofdstuk eindigt met reflectievragen. (Het maakt het boekje ook geschikt als deel van de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk.)

Schitterende avontuur van een katholiek leven

Bij lezing valt trouwens weer eens op hoezeer paus Johannes Paulus II het gemakkelijk moralisme overstijgt: ge- en verboden zijn ondergrens, hier lees je over het schitterende avontuur dat een katholiek leven kan zijn, en de ware vervulling waartoe dat leidt. In je achterhoofd klinken onwillekeurig twee zinnen mee, die hij zijn gehoor graag voorhield: Wees niet bang, en: Wees niet tevreden met middelmatigheid.

Sprankelend dus, deze in Bijbel en ervaring gewortelde ontdekkingsreis die de moeite meer dan waard is. Zijn er dan geen minpunten? Een kleintje: de vertaling weerspiegelt de sprankeling niet overal; ze is zeker adequaat, maar blijft hier en daar wat te dicht bij de structuur van de Engelse brontekst. Niets echter, dat goede eindredactie van een verhoopte tweede druk niet kan verhelpen.

Mary Healy, Mannen en vrouwen komen uit Eden – Een handleiding bij de Theologie van het Lichaam van Johannes Paulus II. Uitg. Betsaida, 147 pp., €14,50, ISBN 978 94 91991 80 6