<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Middeleeuwse hertogen die meer zijn dan bebaarde Brabantse barbaren

Luuk van den Einden 8 november 2024
image
Het huwelijk van hertog Jan I van Brabant en Margaretha van Dampierre in 1273. Beeld: Wikimedia Commons

Zeker in Europa zijn historische thema’s per definitie aan het geloof gelinkt, want op weinig plekken is het christendom zo bepalend geweest voor de loop van de geschiedenis als hier. Dat geldt ook voor het hertogdom Brabant, dat zich in de middeleeuwen ruwweg tussen Brussel en ’s-Hertogenbosch uitstrekte en een van de voornaamste gebieden van de Lage Landen was.

Geschiedenisfanaten

Hoewel De hertogen van Brabant zich vooral richt op de seculiere machthebbers van de regio, komen ook de abdijen, religieuze ordes en individuele geestelijken die voor de geschiedenis van Brabant belangrijk zijn geweest ruimschoots aan bod.

Edward De Maesschalck heeft met De hertogen van Brabant een aantrekkelijk geschiedenisboek geschreven dat Brabanders aan beide zijden van de huidige staatsgrens zal kunnen bekoren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor niet-Brabantse geschiedenisfanaten.

Gesteggel over geld

De Maesschalck heeft ruim dertig jaar lang geschiedenisprogramma’s gemaakt voor de VRT. Ingewikkelde onderwerpen eenvoudig uitleggen is daarmee zijn expertise, wat ook voor de middeleeuwse politiek onontbeerlijk is, omdat er in die tijd heel anders werd omgegaan met macht dan tegenwoordig.

De Maesschalck schrijft vlot en onderhoudend. De middeleeuwen staan natuurlijk bekend als een tijd van ridders, kastelen en veldslagen om het minste of geringste, maar ook de minder spannende diplomatie en het eeuwige gesteggel over geld weet de auteur boeiend te houden.

Clichés

Hoewel hij er niet altijd even goed in slaagt om de hertogen, hertoginnen en andere illustere Brabanders tot leven te wekken – hier en daar blijft het toch bij opsommingen van namen, jaartallen en feiten – hoeven lezers niet bang te zijn voor tweedimensionale clichés. De Maesschalck weet goed weg te blijven van de misvattingen die over de zogenaamde ‘donkere eeuwen’ bestaan.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Zijn hertogen zijn dan ook geen bebaarde Brabantse barbaren, maar fijnbesnaarde, ontwikkelde edellieden die van kunst en schoonheid hielden. Velen van hen hadden talent voor muziek en vaak droegen ze bij aan de bouw van kerken en abdijen, waarvan sommige nog steeds bestaan. En in de geopolitieke arena waren ze lang niet altijd gewelddadige houwdegens, maar bewogen ze zich met een elegantie waar menig hedendaags politicus veel van kan leren.

Edward De Maesschalck, De hertogen van Brabant. 640-1430
Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Pagina’s: 416 | € 44,90

> BOEK BESTELLEN

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.