fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Niet eerder gepubliceerde brieven Gerard Reve verschijnen in boekvorm

Luuk van den Einden 4 januari 2022
image
Gerard Reve op een foto uit 1963. Negentien niet eerder gepubliceerde brieven van de schrijver worden in februari uitgegeven. Foto: Nationaal Archief

Gerard Reve correspondeerde met programmamaker Jef Rademakers over het katholicisme, kunst en de dood. De bundel Zeer fijne boy, brieven aan Jef R. bevat brieven die het publiek nooit eerder heeft gezien.

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts brengt de bundel brieven van de in 2006 overleden schrijver medio februari uit. Gerard Reve werkte tussen 1986 en 1997 samen met programmamaker Jef Rademakers. Ze maakten onder meer de vierdelige serie Maria, een televisieserie over de Heilige Maagd, waarin ze verschillende bedevaartsoorden bezochten.

Negentien brieven

Zeer fijne boy, brieven aan Jef R. bevat negentien brieven die reeds in kleine kring bekend waren, maar nog niet eerder zijn gepubliceerd. De epistels worden vergezeld door toelichtingen, onder meer van Rademakers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De titel Zeer fijne boy verwijst naar de aanhef die Reve in een van de brieven gebruikt. De Vlaamse Revekenner Christophe Vekeman heeft een nawoord voor het boek geschreven. De 112 pagina’s tellende uitgave bevat ook foto’s en afdrukken van handgeschreven werk van Reve.

Woede over de wereld

“In de periode 1986 - 1997 schreef Reve aan Rademakers een aantal brieven, waarin hij zijn woede luchtte over de wereld in het algemeen en de ‘kunstenaars’ in het bijzonder”, schrijft de uitgeverij op zijn website over het aankomende boek. “Ook het katholicisme, de erotiek, de liefde, het verval der zeden en de naderende dood passeren de revue.”

Gerard Reve – voluit Gerard Kornelis van het Reve – gold als een van de ‘Grote Drie’ van naoorlogse Nederlandse auteurs. In 1966 trad hij toe tot de katholieke Kerk; het katholicisme bleef zijn verdere leven een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. In 2006 overleed hij in een verpleegtehuis in het Vlaamse Zulte, waar hij al twee jaar woonde vanwege zijn gevorderde dementie.