<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Ontwapenende kracht

Pieter Derdeyn 25 april 2019
image

“Het geniale van de Ark bestaat in het uitnodigen van mensen met een mentale beperking en anderen die hen begeleiden, om door een leven in gemeenschap binnen te treden in het mysterie dat de ontmoeting inhoudt. Zo brengen ze diepgang in hun leven, verruimen ze hun menselijkheid en behouden ze een openheid voor een transcendente betekenis.”

Theologie van de Ark

Dit ‘mysterie van de ontmoeting’ is het onderwerp van Ontwapende kracht. Geen biografie, geen uit het dagelijkse Arkleven gegrepen anekdotes, maar een proeve van een theologie van de Ark, in het licht van het Evangelie.

Priester en theoloog Christian Salenson biedt hiermee een antwoord op vragen over het religieuze pluralisme waarmee de vaste assistenten in de gemeenschappen geconfronteerd worden. De vlotte stijl maakt het in ieder geval leesbaar voor een breed publiek.

Een school in het geloof

Na een schets van de geschiedenis van de omgang met mensen met een beperking belanden we bij de aanpak van de Ark, gesticht door Jean Vanier. Daar gaan mensen op weg om werkelijk bij de ander uit te komen, een weg van ervaringen van grenzen en zwakheden en aanvaarding. In deze zin wordt de voetwassing verklaard als sacrament van de ontmoeting. En de Ark als een school in het geloof.

Het tweede deel onderzoekt de institutionele banden met de katholieke Kerk. De auteur ziet de Arkgemeenschappen als vernieuwende vormen van Kerk zijn in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie. Het ‘er-zijn voor allen’ geldt dan de definitie van ‘katholiek’.

Spanningsboog

Zonder de band met de Kerk los te laten, moeten de gemeenschappen in een “vruchtbare spanningsboog” staan tegenover het religieus pluralisme dat er leeft. Dat de auteur laat vallen dat hij nog nooit iemand de communie heeft willen weigeren, in tegenstelling tot “de overdreven al te menselijke tuchtmaatregelen van de Kerk”, dat schept ook wel een spanningsboog.

Het laatste deel gaat over de stem van de Ark voor gelijkwaardigheid en solidariteit, die profetisch en politiek mag klinken in onze maatschappij. Bitter smaakt het boek wel wanneer Thomas Phillipe aan bod komt: deze priester die er van bij de stichting bij was, werd onlangs beschuldigd van seksueel misbruik. Dat mag het getuigenis en engagement van de Ark echter niet verduisteren.

Christian Salenson, Ontwapenende kracht. Uitg. Halewijn, 144 pp., € 20,50, ISBN: 978 90 8528 517 5

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.