<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

The Vatican Tales

Anton de Wit 28 september 2020
image

Een Engelse titel (The Vatican Tales). Een auteur die zich verschuilt achter een Italiaans klinkend auteurscollectief (Collettivo Romano). Een Nederlandse ondertitel met een hint van sensatiezucht (Anekdotes uit de hofhouding van de paus). Je zou denken: het zoveelste schotschrift met moddergooierij richting paus Franciscus.

Niets is minder waar. Dit boekje bevat een reeks fictieve keuvelgesprekjes van een fictieve paus met fictieve mensen uit zijn hofhouding: z’n chauffeur, tandarts, kok, pedicure, enzovoort.

Geen keuze

In de paus herkennen we meestal Franciscus, maar soms ook Johannes XXIII, over wie dergelijke anekdotes (maar dan niet fictief) ook volop bestaan. De auteur lijkt geen keuze te willen maken, wat meteen hét grote manco is aan dit boekje.

Wil het kerk- en maatschappijkritiek zijn of kostelijk Rooms sprookje? Ook in de vorm is die aarzeling zichtbaar: behalve met geestige illustraties, wordt de tekst ook doorbroken met obligate stockfoto’s uit het Vaticaan.

Goedmoedige karikatuur

De auteur is in werkelijkheid tv-coryfee Rik Felderhof. Hij kreeg voor de tekst hulp van onder anderen Cees Baan. Wie diens regelmatige bijdragen aan KN kent, herkent er ook direct diens hand in: zijn goedhartige, toegankelijke stijl met oog voor detail én geestelijke diepgang.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit boekje is vooral scherts, soms schurend maar nergens bijtend. Van de paus wordt een karikatuur gemaakt, zeker, maar toch vooral een goedmoedige karikatuur. De bekende hete hangijzers en seculiere obsessies – homoseksualiteit, celibaat – worden luchtig aangestipt, maar niet verbeten doorgedramd.

Finaal de bocht uit

In de laatste bocht vliegt Felderhof er alsnog finaal uit. Dan laat hij de paus op zijn sterfbed een visioen krijgen van Jezus, die hem komt vertellen dat Kerk en wereld er een potje van gemaakt hebben.

En hoewel Jezus dan keurig allerlei kritiekpunten opsomt die de paus zelf voortdurend beklemtoont (onze slechte omgang met de Schepping, de ijdelheid van de geestelijkheid, onvoldoende prioriteit voor de armen), wordt dit gepresenteerd als een eyeopener voor de stervende paus.

Denkbeelden projecteren

Felderhof vermijdt weliswaar de valkuil om zijn eigen denkbeelden op de paus te projecteren, maar doet dan iets anders, nog veel merkwaardigers: hij projecteert zijn denkbeelden op de mensen die de paus ontmoet, en doet vervolgens alsof het allemaal volstrekt nieuw is voor die goeiige oude paus.

Je vraagt je – zeker in het potsierlijke slothoofdstuk – af of Felderhof Franciscus überhaupt een beetje gevolgd heeft in zijn nu al ruim zeven jaar durende pontificaat.

Collettivo Romano, The Vatican Tales. Anekdotes uit de hofhouding van de paus. Uitg. TVF International, 80 pp., € 9,90, ISBN 978 90 82868 77 7

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.