<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Wonen in klanken

Jan Brouwers 30 januari 2020
image

Maurice Pirenne (1928 – 2008) was een van de laatste priester-musici in Nederland. Die combinatie was in de twintigste eeuw lange tijd heel gebruikelijk en voor Pirenne zelf vanzelfsprekend.

Meer dan veertig jaar was hij priester, dirigent en organist in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Daarnaast componeerde hij veel, vooral liturgische muziek.

Zijn leven omvatte de periode van het Rijke Roomse Leven en ook de tijd van grote veranderingen in de jaren zestig en de ontkerkelijking van na die tijd.

Boeiend beeld

Jan Jaap Zwitser en Anton Vernooij plaatsen de jonge Pirenne in zijn tijd. Ze geven daarmee ook een boeiend beeld van een katholiek gezin in Tilburg tijdens de jaren twintig en dertig en van de wereld van de klein- en grootseminaries.

En van de periode in de jaren vijftig toen Pirenne mocht gaan studeren aan het Pontificio Instituto di Musica Sacra in Rome, de pauselijke school voor kerkmuziek. Ook die periode én de ontwikkeling die Pirenne in al die tijd doormaakte, weten de auteurs tot leven te brengen.

Manco

Hetzelfde geldt voor de tijd waarin Pirenne, terug in Nederland, werkzaam was als priester en musicus. Er is echter een manco aan dit deel van de biografie. Pirennes reactie op de veranderingen in de jaren zestig komt niet zo goed uit de verf. Misschien komt dat doordat de auteurs de biografie in twee delen hebben opgesplitst.

Polarisatie

Het tweede deel is een grondige studie van de componist Maurice Pirenne op basis van een analyse van al zijn werken. Het nadeel van deze aanpak is dat zijn reactie op de veranderingen van de jaren zestig min of meer verborgen zit in dit tweede deel.

In die tijd deed de polarisatie in de Nederlandse Kerk zich ook op kerkmuzikaal vlak gelden. Progressieven dweepten met muziek op teksten van Huub Oosterhuis, het gregoriaans leek passé en kerkkoren werden afgedankt, volkszang werd immers de norm.

Evenwicht

In de Bossche Sint-Jan klinken nu echter nog steeds gregoriaans en de klassieke kerkmuziek uit de renaissance, naast nieuwe muziek op Nederlandse teksten.

Pirenne moet dus een evenwicht hebben gevonden tussen radicale vernieuwing en angstige behoudzucht. Je vraagt je af hoe dat is gegaan. Hier wordt het heldere beeld dat de auteurs schetsen van Pirenne en zijn tijd helaas wat vaag.

Jan Jaap Zwitser en Anton Vernooij, Wonen in klanken. Een muzikale biografie van Maurice Pirenne 1928–2008. Uitg. Stichting Maurice Pirenne, 376 pp., € 22,50, ISBN 978 90 90323 83 1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.